Omdat sinds 2018 geen enkel onderhoud aan het pand van de voormalige Kwikfitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488 is gepleegd, gaat de gemeente nu handhaven. Dat schrijven B&W aan de gemeenteraad. Tegen de wens van de eigenaar. Die een beroepsprocedure is gestart, is het een gemeentelijk monument geworden.

De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) uitte in 2018 per brief haar zorgen over het duurzaam behoud van het toenmalige KwikFit-pand. Nog datzelfde jaar kreeg het van de gemeente een monumentale status.

Geen onderhoud

Hoewel zij destijds niet meteen handhavend wilde optreden, doet zij dat nu wel, omdat er de laatste vier jaar totaal niets aan onderhoud is gedaan. Het laatste ligt ook in de lijn van de sloop de eigenaar, een projectontwikkelaar, wenst. Die wil het vervangen  door hoogbouw. “Toezichthouders hebben in april geconstateerd dat er sinds december 2018 geen enkel onderhoud heeft plaatsgevonden en de (uiterlijke) staat zienderogen verslechtert. De buitenzijde verkeert momenteel in vervallen staat en er wordt niet voldaan aan de instandhoudingsplicht voor gemeentelijke monumenten. De gemeente is daarom een handhavingsprocedure gestart”, schrijven B&W aan de gemeenteraad.

Tekeningen

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zijn de eigenaar diverse tekeningen door de gemeente aangereikt, maar die wil alleen hoogbouw en voert daarvoor ook een juridische procedure.  Volgens VHA en de gemeente draagt het pand kenmerken van de Amsterdamse School en moet het behouden blijven als historisch erfgoed. In 1924 werd het pand gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen, naar een ontwerp van de gebroeders Esther. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd die gevorderd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep er een aanslag. Enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren werden toen onklaar gemaakt.

Jagershuis

Historische waarde heeft ook ’t Jagershuis aan de Amstel. Het kwam op de lijst van rijksmonumenten terug, omdat de rechter besliste dat het ten onrechte daarvan was geschrapt. De eigenaar had daarop aangedrongen. Begin februari van dit jaar is overeenstemming bereikt met de pandeigenaar van het Jagershuis over de onderhoudswerkzaamheden die op korte termijn moeten worden uitgevoerd om aan de instandhoudingsplicht voor rijksmonumenten te voldoen”, schrijven B&W aan de raad. “Het plan van aanpak van de pandeigenaar voldoet aan de eisen die het college van B en W heeft gesteld naar aanleiding van het advies van de Erfgoedcommissie. De onderhoudswerkzaamheden moeten in augustus 2022 zijn afgerond. Een toezichthouder van de gemeente controleert regelmatig de voortgang. Inmiddels zijn er al werkzaamheden uitgevoerd.”

Foto: Annemieke Brouwer (VHA) en wethouder Herbert Raat (Erfgoed) bij KwikFit-pand

12 REACTIES

 1. Wethouder Raat (VVD) en Handhaving.
  Laat me niet lachen.
  In dit geval deed hij vier jaar lang niet aan handhaving, in het Stadshart al tien jaar lang niet.

 2. Een beetje slap hé om zo’n projectontwikkelaar eerst 4 jaar niets te laten doen. Kan hij het onderbrengen in een leeg bv’tje, dat vervolgens failliet gaat en de belastingbetaler blijft zitten met de brokken.
  Elke oen weet toch dat dit gangbare zaken zijn bij die jongens. Dus je je moet er boven op zitten. Maar ja in onze gemeente plachten belanghebbenden en raadsleden nog wel eens onder één deken te liggen, zo niet zijn het dezelfde personen.

 3. Heb het verslag van de erfgoedcommissie (waar het gaat om het Jagershuis) van januari jl. nog eens gelezen.

  Als het aan de eigenaar lag zou het pand min of meer alleen wind- en waterdicht worden gehouden en daarmee basta. Niks instandhouding monumentale waarde. Dat later alsnog nieuwe afspraken zijn gemaakt doet natuurlijk niets af aan de eigenlijk bedoeling van de eigenaar, namelijk het pand laten verkommeren of althans m-i-n-i-m-a-a-l onderhouden en de boel net zo lang traineren tot ze alsnog hun zin krijgen en het kunnen gaan slopen en ‘herontwikkelen’.

  De gemeente moet denk ik zo langzamerhand gaan opletten dat het pand niet plotseling in brand vliegt. Dat schijnt wel eens te gebeuren.

 4. En weer staat Raat op de foto bij een monument waar nu afspraken over renovatie zijn gemaakt.
  Voor mij verdient hij pas een foto bij een monument dat daadwerkelijk is opgeknapt door zijn bemoeienis, maar tot dusver hij nog de ruggengraat getoond van een naaktslak, want er zijn nog allemaal beloftes.

 5. Als dit ‘monument’ wordt opgeknapt, betekent dat er op die plek nog tientallen jaren een lelijk gebouw blijft staan.

 6. Het is een monster van een gebouw. Ik schaam mij niet om dat te zeggen, ook al ben ik de enige die dat vindt. Een lelijk monster. Een belediging van het origineel.

 7. Typisch Amstelveen dat bij dit artikel geen foto van het gebouw staat maar van wethouder Raat. Die heeft zelf inmiddels ook monumentale status. Hij houdt zich in stand met hulp van de lokale media.

 8. Vind jij het een mooi gebouw, Frank, een sieraad van de omgeving? De enige reden om het te laten staan is als afschrikwekkend (en ook wel grappig) voorbeeld van hoe het mis kan gaan als de overheid geen esthetische eisen stelt aan gebouwen.

  • Ik vind het een apart en opvallend gebouw door zijn architectuur en zijn kleurtjes en jij vindt het ook een opvallend gebouw maar dan door zijn lelijkheid. Dat mag toch. Het is beslist anders dan anders, niet 13 in een dozijn.
   Wat betreft jouw beoordeling van de hr Raat zou ik zelfs zover willen gaan dat hij een bestuurlijk fossiel monument is geworden in onze gemeente. 😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.