Gelijke kansen voor iedereen, wijkgericht werken en investeren in een gezonde en groene stad. Met wie woorden omschrijft de gemeente het nieuwe coalitieakkoord ‘Warm hart voor Amstelveen, met kansen voor de toekomst’, dat maandagmorgen werd gepresenteerd op speelboerderij Elsenhove door Herbert Raat (VVD), Floor Gordon (D66), Marijn van Ballegooijen (PvdA) en Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen).

Eer werd één nieuwe wethouder voorgedragen: Adam Elzakalai (VVD), nu nog wethouder in Lelystad. Naast hem verandert er niets aan het college van B&W.

Toekomst

De coalitie blijft investeren in een toekomstbestendige stad, zegt de gemeente. ‘De uitwerking gebeurt in samenwerking met de gemeenteraad.’ Voor de SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans is het akkoord naar zijn zeggen nog een zwarte doos. “Wij moeten het coalitieakkoord nog lezen.” Men kan het wel op papier zetten, maar het in praktijk waar maken, is naar zijn mening wat anders. “Eerst zien en dan geloven.” Wat ChristenUnie-fractievoorzitter Henk Stoffels met hem eens is. Het betreft niet zijn geloof in Christus, zegt hij er bij. De coalitiepartijen zeggen de laatste weken met alle andere partijen in de gemeenteraad te hebben gesproken. Adriaans: “Het is soms moeilijker een uitgestoken hand af te wijzen dan die te schudden.”

Gelijke kansen

Volgens de gemeente vormen de plannen van de coalitie voor gelijke kansen voor iedereen een belangrijke pijler in dit coalitieakkoord. Dat begint in de kinderopvang en de voor- en vroegschoolse educatie en het onderwijs. “We hebben oog voor inwoners met een smalle beurs om me te doen aan sport, culturele en sociale activiteiten. Ook preventie op het gebied van welzijn en zorg maakt meedoen voor meer mensen mogelijk,” belooft het akkoord, net als de al vaak genoemde ‘menselijke maat’ in de uitvoering. “De vraag van de inwoner bepaalt de actie”, zegt het akkoord. “Als de situatie van een inwoner daarom vraagt fluiten we in de geest van de ‘WETstrijd’. We investeren in de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Gezond

En: “Wij willen gezond stedelijk leven stimuleren. Versterking van het groen is daarbij essentieel. We stimuleren en faciliteren veilig fietsverkeer voor verbetering van de bereikbaarheid en een gezonde levensstijl. Sportstimulering zetten we voort en het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is een belangrijk uitgangspunt binnen het sociaal beleid.” Het persbericht van de gemeente zegt overigens niets over de woningmarkt en over de lange wachtlijsten voor huurders en startende kopers. Wel dat de gemeente de dienstverlening wil verbeteren. “We kiezen voor een wijkgerichte benadering bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen”, zegt zij verder. “We gaan aan de slag in de wijken en geven de gemeente een gezicht door een wijkmedewerker aan te stellen. Deze medewerker fungeert als aanspreekpunt voor inwoners, signaleert dingen die spelen in de wijk en verbindt het werk van wijkwelzijnswerkers, zorgverleners, handhavers en wijkagenten. Participatie bij nieuwe ontwikkelingen organiseren we tijdig en dichtbij.”

Zie: https://www.amstelveen.nl/data/publicatie-website/warm-hart-voor-amstelveen-coalitieakkoord-2022-2026/Warm%20hart%20voor%20Amstelveen%2C%20coalitieakkoord%202022-2026.pdf?_dc=1655724423862&_dc=1655724423869

Foto: amstelveenweb.com

10 REACTIES

 1. Hoezo “gelijk”? Dat geldt in ieder geval niet voor Mw. Höcker. Zij mocht blijkbaar geen wethouder worden. Zij schuift slechts aan als gedoger omwille van haar beide zeteltjes. Wat moeten die kiezers op haar zich thans bekocht en bedrogen voelen. De meerderheid van Amstelveen stemde juist tegen dit college de stemmers op GvA incluis.

 2. Waarom een wethouder van buitenaf binnenhalen, m.a.w. er was niemand die wilde van de VVD, Herbert wilde ze niet of niemand wil wat Herbert wil, wie het weet mag het mag het zeggen!

 3. Het lijkt net of de lokale coalitie zich spiegelt aan de landelijke. Juist voor de grote problemen loopt zij hard weg. ( lange wachtlijsten, koopmarkt en biogascentrale vlak naast de deur.).

 4. We zullen zien hoe politiek betrouwbaar GVA -en in het bijzonder Jacqueline Höcker- is. Als je al twee lokale partijen achter de kiezen hebt kan ik me voorstellen dat het afbreukrisico voor de coalitie best hoog is. Vooral ook omdat GVA geen wethouder levert.

  Anderzijds kun je ook beredeneren dat ze de coalitie aan een touwtje heeft. Lijkt me ook geen geruststellende gedachte.

  Time will tell.

  • Zelfs als GVa een keertje niet meestemt zijn de gezagsgetrouwe raadsleden zat die ook we gedwee meestemmen. CDA een zetel stemt zowat altijd we mee en dan keuze zat 50plus, bvnl, ChristenUnie er is altijd wel een zeteltje voor te verkrijgen. Ook in de huidige raad stemt iedereen voor alles dus ach vvd en d66 lachen zich suf hoe iedereen hierin is getrapt: meerderheid college verloren maar toch als b en W doorkunnen. Slim gedaan met een dikke middelvinger aan de kiezers en bba die met vijf zetels als grootste lokale partij en winnaar opnieuw buiten spel is gezet.

   VVD en d66 hebben daar hun gok op gezet. GvA tekent netjes bij het kruisje. No worries.

   Zal me benieuwen of die elders wonende vvd wethouder die nota bene financien krijgt dus de belangrijjste post of die dan in Amstelveen komt wonen of na de eerste ontheffing de komende vier jaar elk jaar een nieuwe ontheffing van de woknplaatsvereiste bij de gemeenteraad komt vragen.

   In 2026 is de vraag hoe kiezers weer reageren. Gva wegstemmen? Vvd, d66 en PvdA meer laten verliezen? Of is pvda GroenLinks een geworden dan?!

   • Dat is door de wijze waarop ava en gva zijn ontstaan lastig.
    Ava bestaat uit opportunisten waarvan de leider michel becker (oorspronkelijk eigenlijk de nummer 3) ruzie kreeg met de nummer 2. Michel becker is dan weer ex d66 en ex vvd. Die nummer 2 van ava (Jacqueline hocker) is dan weer een ex bba’er en splitste zich met succes af van ava en begon gva.

    In deze context lijkt het me lastig dat ze samen optrekken. De reactie van Michel becker (ava) op het succes van gva was er een van jalouzie en afgunst.

    Bba stelt zich wat zakelijker op overigens als oudste, grootste en langst bestaande lokale partij.

 5. Het verbaast me, dat de dames en heren over een coalitieakkoord spreken, want het resultaat is eigenlijk, dat mevrouw Floor de Bruijn een eenzijdige D66-republiek heeft neergezet in het kasteelpark van de VVD-Amstelveen. Van de fractievoorzitters van VVD, PvdA en Goed voor Amstelveen hebben wij geen enkele tegengeluid mogen horen tot vandaag de dag.

  Mijnheer Raat heeft zogenaamd wekenlang onderhandelde met de betrokkenen, maar juist de partijen van Actief voor Amstelveen en Burgerbelangen Amstelveen die het verschil zouden kunnen maken in de coalitie werden bij voorbaat uitgeschakeld en ondanks hun verkiezingswinsten mogen ze niet in de pluche stoelen van het College B en W zitten. Hartelijk dank heer Raat!

  • Wijsheid achteraf; De lokale partijen hadden gewoon gezamenlijk moeten optrekken bij de onderhandelingen. Dan hadden ze er allemaal flink wat uit kunnen slepen en nu hebben ze alle 3 niets, ook GvA niet. Bij zo’n constructie had D66 ook meer in de melk te brokkelen kunnen krijgen.
   Wederom Raat heeft alle 3 egootjes weer slim tegen elkaar uitgespeeld. Alleen GvA kan nog wat klieren, maar zij lijkt mij ook de zwakste als ik zo de leiders van de lokale partijen bekijk.

 6. Dat is door de wijze waarop ava en gva zijn ontstaan lastig.
  Ava bestaat uit opportunisten waarvan de leider michel becker (oorspronkelijk eigenlijk de nummer 3) ruzie kreeg met de nummer 2. Michel becker is dan weer ex d66 en ex vvd. Die nummer 2 van ava (Jacqueline hocker) is dan weer een ex bba’er en splitste zich met succes af van ava en begon gva.

  In deze context lijkt het me lastig dat ze samen optrekken. De reactie van Michel becker (ava) op het succes van gva was er een van jalouzie en afgunst.

  Bba stelt zich wat zakelijker op overigens als oudste, grootste en langst bestaande lokale partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.