Op het beheerkantoor van het Amsterdamse Bos, Nieuwe Meerlaan 3, wordt zaterdag 18 mei (13.00 uur) een veiling van Amsterdamse stamhout gehouden. Iedere ondernemer en bewoner van de metropoolregio Amsterdam (MRA) kan daar hout kopen van gevelde Amsterdamse bomen.

Op de veiling wordt ongeveer 80 m3 hout verkocht, verdeeld over ongeveer 120 kavels met stammen van allerlei boomsoorten en kwaliteiten. Bijvoorbeeld van zomereik, beuk, plataan, kastanje, esdoorn, linde, iep en meer. Ook biedt de organisatie planken van verzaagde stammen. Men een stam kopen en hem laten verzagen tot planken.

Storm

Omdat bomen in de stad soms worden gesnoeid of gekapt en vervangen is die veiling er. “Als we dat doen, is dat ook echt nodig”, zegt de gemeente Amsterdam. “Vaak gaat het over veiligheid, en soms moeten ze plaats maken voor een bouwproject. Maar ook in een storm gaan bomen tegen de vlakte. Zo deed de storm Eunice aardig wat reuzen omwaaien:  Zo’n 600 in de stad en in het Amsterdamse Bos nog eens 110. Het hout gebruikt de gemeente Amsterdam we ook zelf. “Op de houtwerf staat een houtzagerij. Stammen gebruiken we bijvoorbeeld voor de bouw, speeltoestellen of gebruiksvoorwerpen. Ook gaan stammen naar groenonderhoud, zoals beschoeiingen. Dit is praktisch en duurzaam.”

Aanmelden

Overigens komt het hout voor de nieuwe producten uit de eigen stad. De opbrengsten van de veiling gaan naar het Amsterdamse Bos. Deelnemers kunnen de kavels op deze dag vooraf bekijken op de houtwerf, Nieuwe Meerlaan in Amstelveen, van 9.00 tot 12.00 uur. Alleen bedrijven en bewoners van de metropoolregio Amsterdam kunnen meedoen. Aanmelden op amsterdam.nl/houtveiling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.