Per 1 juli treedt Amstelveen toe tot het stedennetwerk G40, waarbij nu 41 middelgrote steden horen. Zij vinden volgens de gemeente elkaar in de ‘stedelijke uitdagingen waarvoor zij staan op het gebied van wonen, werken en leven’. De naam in ingeven door het aantal steden dat lid is, waaronder bijvoorbeeld Haarlemmermeer, Delft, Almere en Oss. Die naam verandert overigens niet door de toetreding van Amstelveen. De contributie bedraagt ruim 19 mille per jaar (€ 0,21 per inwoner).

Het netwerk komt op voor de belangen van de G40 gemeenten bij het kabinet, de Tweede Kamer en de ministeries. Een lobbyorganisatie dus. Daarnaast biedt het een platform voor kennisuitwisseling en -deling over thema’s waar (middel)grote steden me te maken hebben, zegt de gemeente.

 Complex

Volgens burgemeester Tjapko Poppens staat Amstelveen als middelgrote gemeente in de metropoolregio Amsterdam de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van infrastructuur, verduurzaming, woningbouw en sociale vraagstukken. “Onderwerpen die wegens hun complexiteit en schaal niet alleen samenwerking en afstemming vereisen met andere gemeenten maar ook met Provincie en Rijk.” Lidmaatschap van de G40 is volgens hem goed voor Amstelveen. “Het biedt ons aansluiting bij de andere grote gemeenten en geeft ons een stem in de belangenbehartiging richting het Rijk.”

Aan de gemeenteraad schrijven B&W dat de verschillende beleidsterreinen binnen het netwerk zijn ondergebracht in drie pijlers: Sociaal, Economisch en Werk en een Fysieke Pijler. Elke pijler kent (bestuurlijke en ambtelijke) themagroepen, waarin desgewenst deelgenomen kan worden door bestuurders en ambtenaren.

Kennis

Het G40-stedennetwerk vervult ook een belangrijke rol in kennisdeling. Het netwerk biedt een breed platform voor kennisuitwisseling tussen de steden onderling en kennisdeling met partners zoals de VNG, de G4, het IPO (interprovinciaal overleg) en Platform 31 (kenniscentrum). De G40 is een uitstekend platform waar Amstelveen graag haar expertise deelt met anderen en vice versa.

“Als middelgrote gemeente in de metropoolregio Amsterdam staat Amstelveen de komende jaren voor grote opgaven op het gebied van infrastructuur, verduurzaming, woningbouw en sociale vraagstukken”, schijft het college aan de gemeenteraad. En die uitdagingen vereisen volgens B&W wegens hun complexiteit en schaal samenwerking en afstemming met andere gemeenten, Provincie en Rijk vereisen. Overigens behoren in de MRA ook enkele andere gemeenten, zoals Haarlemmerneer en Almere, tot het netwerk. Het nieuwe college maakt afspraken over een bestuurlijke vertegenwoordiging in (enkele) themagroepen en zich daarvoor aanmelden. Daarnaast kan het college periodiek deelnemen aan kennis- en netwerkdagen.

De G40 biedt ook een belangrijke rol in kennisdeling en -uitwisseling tussen de steden onderling en met partners zoals de Vereniging van Nederlandse gemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.