Bij Ateliers 2005 aan  de Van Weerden Poelmanlaan 4 wordt een zogeheten voorbeeldtuin door de gemeente aangelegd. Dat heeft volgens wethouder Floor Gordon, die maandagavond de aftrap gaf, te vooral te maken met de klimaatverandering.

Ateliers 2005 is een monumentaal schoolgebouw met waarvan Amstelveense kunstenaars en het platform Keizer Karelpark gebruik maken. Maar het voornamelijk betegelde voorplein daarvan is verouderd, vindt de gemeente.

Duurzaam

Zij wil het plein daarom opknappen met speciale aandacht voor ‘klimaatbestendigheid, biodiversiteit, kunst en cultuur’. Volgens Gordon (D66), die duurzaamheid in haar portefeuille heeft,  kan het voorplein in de huidige status niet optimaal hitte en droogte opvangen. De gemeente stimuleert inwoners ‘duurzame stappen’ te zetten door bijvoorbeeld tuintegels te vervangen voor groen (die tot oktober gratis zijn op te halen). Maar intussen bleef de gemeente zelf met betegelde voorpleinen zitten. Dat verandert nu dus aan de Van Weerden Poelmanlaan. Daar komt een voorbeeldtuin waarin informatie te vinden is over klimaatbestendige maatregelen in de tuin.

Bewoners

Floor Gordon deed de aftrap van een bewonersbijeenkomst in de Ateliers 2005, waar visualisaties, inspiratiebeelden en een conceptontwerp werden besproken met een aantal buurtbewoners, huurders van Ateliers 2005 en vertegenwoordigers van de Groenraad. Ook een vragenlijst was onderdeel van het ophalen van ideeën. De wethouder de input van de deelnemers aan de meeting ‘constructief’ en de suggesties die er kwamen worden verwerkt in een concept voor de tuin.

Maar ook de zorgen en vragen van gebruikers van het atelier werden besproken. “Aankomende zomer start de herinrichting van het plein”, zegt Gordon. “Het krijgt in zijn geheel een nieuwe, levendige uitstraling waarin ruimte blijft voor de huidige functies van het plein, zoals kunst en cultuur. Een deel ervan wordt ingericht als klimaatbestendige voorbeeldtuin voor Amstelveners.”

Tegels

Een van de maatregelen in de voorbeeldtuin is het vervangen van tegels voor groen. Dat kunnen inwoners ook al doen in hun (voor) tuinen. Tot eind september worden op verschillende maandagen de tegels van Amstelveners gratis opgehaald. Tot nu toe zijn er al 6.400 tegels vervangen door groen.

Als voordelen van groene (gevel)tuinen zoet de gemeente het voorkomen van wateroverlast, koelte tuin bij hitte, vasthouden van water bij droogte en vergroting van de leefruimte voor planten en dieren. Voorwaarden, ophaaldagen en aanmelding op www.amstelveenrainproof.nl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.