Eigenlijk verwissel ik nu een week het lokale Amstelveense gekrakeel voor de gevolgen van een echte oorlog. Die woedt in Oekraïne en aan de grens komen de talloze duizenden etnische Hongaren die uit dat land vluchten. Naar Hongarije dus, wat aan Oekraïne grenst.

Ach, ik ga niet verder dan de grens om het leed aan te zien. In de Amstelveense politiek zie ik ook eens grens. Milder dan die tussen Hongarije en Oekraïne, maar even onbegrijpelijk. Dat heeft met de formatie te maken. De formateurs (Raat van de VVD en Gordon van D66) beweren dat de coalitie ‘breed’ zal worden en recht doen aan de verkiezingsuitslag. Dat is onzin, want de liberale samenwerking is breed noch recht doend aan de verkiezingen.

Coalitie

Kijk, het was natuurlijk van meet af aan de bedoeling dat de oude coalitie, naar landelijk model, terug zou komen. Maar die kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad, door twee zetels verlies van de VVD. Wat nu? Dat verlies van de coalitie moest worden aangevuld. Niet met de grootste (winnende) lokale oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (BBA), maar met een kersverse nieuweling in de politieke arena. Het Goed voor Amstelveen (GvA) erbij betrekken zou vermoedelijk garanderen dat de anderen weinig of totaal geen last van die fractie zouden hebben, noch van lijsttrekker Jacqueline Höcker nu zij de droomkans ziet wethouder te worden. Zij zal zich geenszins verzetten tegen het bestaande beleid, dat nu wordt voortgezet.

Rode veren

Raadslid Arnout van den Bosch bracht zijn PvdA als de rode veren verliezende coalitiepartner het laatste half jaar een beetje in moeilijkheden toen hij begon over een ‘kneiterlinks’ beleid met GroenLinks en geregeld welwillend sprak over de door die fractie gewenste sociale woningbouw. Nu de PvdA weer is aangeschoven hoort men daar de komende jaren waarschijnlijk niets meer over, zoals ook in de afgelopen jaren. Het was een te vroeg begonnen campagne van de partij. Hooguit zegt de PvdA-fractie dat men eigenlijk best ‘betaalbare’ woningen wil, maar toch niet met het hart maar met het hoofd projectontwikkelaars dient. En die willen nu eenmaal zo duur mogelijke bouwsels.

Eigenlijk woedt rond het raadhuis alleen een (minimaal) verschil van politieke inzichten tijdens verkiezingen. Daarna is men het weer voor 95% roerend met elkaar eens. En toch zijn er twaalf fracties. Teveel om precies hetzelfde te zeggen. Die vijf procent gaat voornamelijk over sociale woningbouw, die SP en GL graag willen. Tien tegen twee dus. Nou ja, politieke oorlog wordt het niet hoor. Daarvoor vertrek ik nu naar Hongarije, dat in de Europese Unie naar ieders pijpen schijnt te dansen. Amstelveen is Europa niet. Tot over een week.

1 REACTIE

  1. De PvdA moet maar flink zo doorgaan, dan kan zij zichzelf over een aantal jaren in de geschiedenisboeken bijschrijven. Jammer gezien de geschiedenis van deze partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.