Wie een huis koopt in Amstelveen met een WOZ-waarde tot en met 421.000 euro, wordt verplicht er zelf te gaan wonen. Verhuren wordt pas mogelijk vier jaar na de akte van levering. De regeling gaat 1 juli 2022 in.

Met de regeling wil de gemeente voorkomen dat beleggers zich koopwoningen toe-eigenen en er dure huurwoningen van maken.

Transformatie

Volgens de gemeente worden  dit moment gemiddeld één van de drie woningen in het goedkope en middeldure segment opgekocht en getransformeerd tot dure huurwoningen. B en W vinden dat niet de bedoeling. Zowel starters en personen met een middeninkomen die willen kopen, vissen achter het net.

Bij de meeste nieuwbouwhuizen die nog gebouwd worden, bestaat de verplichting om er als koper zelf te gaan wonen al. Een deel van de bestaande bouw komt daar nu bij.

 Uitzonderingen

Verhuren mag overigens wel aan eerste- of tweedegraadsfamilieleden (broers, zussen, kleinkinderen, opa’s, oma’s, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers). Ook mag de woning tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld in verband met een verblijf in het buitenland. Dat is ook het geval als de woonruimte verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Hiervoor is wel een vergunning nodig, die bij de gemeente kan worden aangevraagd.

WOZ-grens

Aan de gemeenteraad stelden B en W eind vorig jaar een WOZ-grens voor van 411.000 euro, gebaseerd op het tien geldende prijspeil. Voor 2022 geldt een WOZ-grens van 421.000 euro. De WOZ-grens wordt ieder jaar geïndexeerd. Zowel het effect van de opkoopbescherming als de hoogte van de WOZ-grens wordt in de tweede helft van dit jaar geëvalueerd.

2 COMMENTS

  1. Ambtelijke en politieke molens gaan langzaaaaaam. In februari had de vorige geneenteraad als ‘in principe’ besloten dit te doen. Nu gaan ze dus nog een keer als nieuwe gemeenteraad erover stemmen. En dan 1 juli gaat het pas in. Amsterdam en Rotterdam waren veeeel sneller met de invoering. Ondertussen konden de heren en dames huisjesmelkers nog wat panden voor verhuur opkopen. Waarom dit niet eerder kon is een raadsel dus!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.