“Dit is de Bijenkorf onder de kringloopwinkels”, zei directeur Sven Keltering vrijdagmiddag. Bij ontstentenis van burgemeester Tjapko Poppens, die niet kon komen wegens de uitvaart van de overleden wethouder Rob Ellermeijer, nam Keltering de officiële opening van het nieuwe pand van De Boem aan Ziederij 6 maar zelf voor zijn rekening. Er is een tweede vestiging aan Binderij.

Beide winkels ogen als een indrukwekkend\e detailhandel. In De Boem aan Ziederij vindt men voornamelijk kleding en boeken, de laatste keurig gerangschikt op onderwerp en alfabetische volgorde van auteurs.

Rekken

De kleding hangt er aan rekken en  bij de kassa scant men de gekochte artikelen, waardoor automatisch de aankoopbedragen in de kassa komen. In de tweede vestiging vindt men vrijwel alle andere binnen gebrachte goederen, van meubels tot glaswerk en van elektrische apparaten tot muziekinstrumenten.

Beide vallen onder stichting De Boemerang. Onder de naam daarvan bestond een kringloopwinkel aan de Maalderij, maar die moest vluchten voor woningbouw, waarbij de ernaast gelegen snackbar op het nippertje werd gespaard. “Mijn eerste klus was verhuizen”, zegt Keltering die sinds iets meer dan een half jaar bij de stichting werkt. De goederen worden er gratis ingebracht door mensen uit Amstelveen en (verre) omgeving en vervolgens verkocht voor een schappelijke prijs. ERr is een goede samenwerking met de gemeentelijke Afvalbrengcentrale en andere op kringloop gerichte organisaties. Ooit viel het bedrijf via welzijnsorganisatie Cardanus onder de gemeente, maar in 2013 werd een zelfstandige stichting opgericht en de toko verzakelijkt, hoewel niet winstoogmerk het doel van de sociale onderneming is. Er werken nu ruim 110 mensen, van wie ongeveer tachtig als vrijwilliger. De medewerkers hebben veelal een afstand tot de arbeidsmarkt, waarvan men hooguit als men hen aan het werk ziet in de winkels van De Boem kan afvragen waarom dat laatste zo is.

1000 bezoekers

De Boem (de naam is gegroeid doordat inwoners de Boemerang zo gingen noemen) heeft rond de duizend bezoekers per dag en draait dus als een tierelier. Door de actuele prijsstijgingen verwacht men nog meer bezoek. De opening liet, mede door corona, wel lang op zich wachten, zei de directeur bij de opening. “Eigenlijk zou het al in oktober gebeuren.” Van planning tot de werkelijke woningbouw en het vertrek van de Boemerang is een jarenlang proces geweest, wilde hij verder wel kwijt. De kringloopwinkel op zich bestaat al 32 jaar. Toenmalig wethouder Rien Alink (D66) verdedigde subsidieverlening aan De Boemerang met de opmerking dat de winkel tot vermindering van weggooien en daardoor van afval zou leiden. Overigens krijgt De Boem geen subsidie meer en worden alle kosten opgevangen door de verkoop van producten.

“Wij hebben nog gedacht, toen de burgemeester niet kwam, wat we doen moesten”, zei Keltering. Men liet de openingsdag, waarvoor al veel was georganiseerd, toch maar doorgaan. Het was er druk. Maar daar schijt voor De Boem normaal te zijn….

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.