De agendacommissie van de gemeenteraad wordt meer ‘zichtbaar’. In de donderdag gehouden vergadering drong raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks daarop aan. Behalve zij maakt het raadslid Tawros Aslanjan deel uit van de commissie.

In plaats van twee waren het er voorheen vijf. De twee leden komen respectievelijk uit coalitie en oppositie. Dat Kruijer lid ervan is, betekent in feite dat men er al vanuit gaat dat die tot GroenLinks tot de oppositie behoort. De voor de coalitie hebben D66 en VVD al uitgesproken. Zij willen de bestaande coalitie (VVD, D66 en PvdA) uitbreiden met Goed voor Amstelveen (twee zetels) om voor de coalitie aan een meerderheid te komen, nu de VVD twee zetels verloor.

Werkbespreking

De vergaderingen van de Agendacommissie, de griffier en de gemeentesecretaris adviseurs zijn, worden voorgezeten door burgemeester Tjapko Poppens, die ook beslist als de stemmen van de twee raadsleden staken. Tijdens de eerste vergadering was overigens de gemeentesecretaris niet aanwezig, hoewel het nieuwe vergadermodel van de gemeenteraad voorschrijft dat die – net als de griffier – ‘in iedere vergadering van de agendacommissie aanwezig’ moet zijn. “Dit is een werkbespreking,” zei de voorzitter. Vastgesteld werd onder meer dat in het vervolg elke vergadering op donderdag van 9 tot 10 uur ‘s morgens plaatsvindt.

Niet politiek

Kruijer zei dat de openbaarheid van de vergaderingen wel zichtbaar gemaakt moet worden voor de inwoners, of die erheen komen of niet. Zoiets gebeurde tot nu toe niet. Hoewel officieel openbaar, werden de vergaderingen door die niet aan te kondigen in wezen achter gesloten deuren gehouden. Hetzelfde gold trouwens voor het Presidium (bestaande uit de fractievoorzitters), dat men in de nieuwe vergaderwijze van de gemeenteraad, na ontdekking van de openbaarheid, snel ‘niet openbaar’ heeft verklaard.

Volgens Aslanjan worden geen politieke onderwerpen door de agendacommissie behandeld. Kennelijk gebeurt dat wel in het Presidium. Overigens stelt de agendacommissie niet alleen de tijdsplanning en de agenda van de gemeenteraad vast, maar beoordeelt zij ook agendaverzoeken van fracties, spreekt zij zich uit over de kwaliteit van raadsvoorstellen en adviseert zij bijvoorbeeld over wat als hamer- of bespreekstuk doorgaat naar de gemeenteraad.

Scheg

Op voorstel van de griffie is er op woensdag 11 mei een raadsgesprek over de nieuwe wijk De Scheg. Maar volgens Aslanjan is men de fase al voorbij waarin met over de soorten woningen die er komen besluit. De agenda vopor de komende vergaderingen van de agendacommissie ziet er voorlopig als volgt uit: 12 en 26 mei, 9 juni, 1 en 23 september. 6 en 20 oktober en 10 november.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.