Behalve de gebruikelijke dodenherdenking bij het monument aan de Amsterdamseweg (4 mei) en de festiviteiten op Bevrijdingsdag (5 mei) is er een lezing door Dick Leurdijk in Museum JAN aan de Dorpsstraat om 5 mei om a9.30 uur. Alles wordt georganiseerd door Amstelveen Oranje, de lezing in samenwerking met het museum.

Het programma bij het monument ‘Aan hen die vielen’ aan Amsterdamseweg begint om 19:30 uur met muziek van het Harmonie Orkest Amstelveen, gevolgd door een taptoe door Nico Schimmel, waarna aansluitend om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Twee minuten laten klinkt het Wilhelmus (eerste en zesde couplet), gevolgd door kransleggingen en een defilé. Het Oranjecomité vraagt bezoekers tijdig aanwezig te zijn, zodat de plechtigheden niet verstoord worden.

Wapenbroeders

Op 4 mei herdenken we al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en ook allen die in oorlogssituaties en vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog vielen, zegt Amstelveen Oranje.  Leden van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Amstelland, zorgen traditiegetrouw voor ceremoniële ondersteuning. De Amsterdamseweg rond het monument is tijdens de herdenking afgesloten voor autoverkeer. Voor fietsers zijn rekken beschikbaar. Auto’s kunnen parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen. Voor invaliden en zij die slecht kunnen staan, worden zitplaatsen gecreëerd.

Lezing
Op donderdag 5 mei 2022 organiseert Amstelveen Oranje, in samenwerking met Museum Jan, een vrijheidslezing in het museum aan het Dorpsplein. De lezing wordt gehouden door Dick Leurdijk en het thema is ‘Vrijheid over de periode 1945-2022.’  Leurdijk is een Nederlandse politicoloog en schrijver, die zich bezighoudt met internationale betrekkingen (Clingendael). De zaal gaat open om 19:15 uur, waarbij er gelegenheid is om een kopje koffie of thee te drinken. De lezing start om 19:30 uur, waarna er kort gelegenheid tot het stellen van vragen is. De avond eindigt rond 20:30 uur. Waarna men kan aansluiten bij de Bevrijdingsdag-activiteiten die rond die tijd op het Dorpsplein starten.

Bevrijdingsdag

 Op Bevrijdingsdag wordt tijdens twee wandelingen om 21:00 uur en het ontsteken van vrijheidsvuur symbolisch stil gestaan bij de vrijheid. “Om te laten zien dat men zich medeverantwoordelijk voelt voor onze vrijheid en die met ekkaar te delen”, zegt voorzitter Wilbert Hartman van de Stichting Amstelveen Oranje. “We roepen iedereen op tijdens deze loop zelf ook goed zichtbaar te zijn met allerlei soorten licht.” Op deze avond wordt ook aandacht gegeven aan de oorlogssituatie in Oekraïne, door een uit dat land komende familie. Die zal onder meer muzikale begeleiding verzorgen aan het begin van de avond. Burgemeester Poppens zal aanwezig zijn om de boodschap ‘vrijheid deel je met elkaar’ te versterken. Met een gezellige borrel bij de horeca In het Oude Dorp kan men volgens Hartman de feestelijke dag besluiten.

Bevrijdingsvuur
In de nacht naar Bevrijdingsdag wordt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald door de Atletiek Vereniging Startbaan. Het vuur zal naar het Oude Dorp worden gebracht en daar rond 9:00 uur ‘s ochtends in ontvangst genomen worden door de burgemeester. Het Amstelveense bevrijdingsvuur zal door hem worden ontstoken. Na een lange nacht lopen om het vuur in Amstelveen te krijgen is er voor deze lopers een ontbijt geregeld in het B&B Station Amstelveen in het oude Dorp. Het bevrijdingsvuur zal vervolgens, in samenwerking met de wijkcentra en welzijnsorganisatie Participe, door de wijken worden gebracht. Amstelveen Sport organiseert deze lopen tussen de wijkcentra. Wie wil meelopen kan zich laten informeren door Rita Heilbron en Stef Walsma, beiden wijkcoaches die de ‘verbindingsloop’ coördineren.

Dick Leurdijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.