“Demissionair wethouder”, noemde Marijn van Ballegooijen zichzelf, toen hij in De Bolder de officiële ingebruikneming van het ‘buurtbakkie’ voor de wijk Groenelaan bezocht. Het is de door wijkcoach Wilma Stokkel bereden bakfiets, waaruit zij ook koffie schenkt.

‘Buurtbakkie’ is een eigenlijk een landelijke naam, zei voorzitter Bauco Moerkerken van de wijkkoepel, die de bakfiets ontdeed van versiering.

Ontmoeting

Ontmoeting met wijkbewoners staat centraal, had Van Ballegooijen tot zijn voldoening begrepen. “Daardoor wordt de sociale samenhang in de wijk gediend. Sommige wijkbewoners komen met een goed idee, anderen komen met hun zorgen, bijvoorbeeld over de hoge gasrekeningen die nu aan de orde zijn. Ik wens de wijkcoach ook via het buurtbakkie veel mooie ontmoetingen toe.” Stokkel vertelde tot voord kort een auto ervoor te gebruiken, met een klaptafel voor de koffie. Maar het was een bedrijfswagen van haar partner en bovendien moesten de kinderzitjes er telkens uit om de bank in een laadruimte voor de klaptafel te veranderen. Samen met de plaatselijke leverancier van de bakfiets had zij dat vervoermiddel leren berijden.

Mappen

De bij Participe werkzame coach deelt, behalve koffie en thee, ook folders uit over de activiteiten in de wijk en het wijkcentrum. Maar wat ‘Lief en leedstraten’ betreft, een uitvinding van CDA-raadslid Sandra van Engelen, loopt Groenelaan naar haar mening zwaar achter. Er zijn er in die wijk drie van de 55 in heel Amstelveen. Als het aan haar ligt gaat dat snel veranderen. In zogeheten ‘lief een leedstraten’ hebben buren zich op elkaar en beheert de initiatiefnemer een kleine kas voor bijvoorbeeld een kaartje aan een zieke of een bloemetje.

Foto: Van Ballegooijen (links) en Moerkerken

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.