Vooruitlopend op een definitieve rekening daarover van het Rijk geeft de gemeente sinds woensdag vast leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen, waarvan de meesten nu in hotels verblijven. Het leefgeld betreft voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven.

In Amstelveen verblijvende Oekraïense vluchtelingen kunnen sinds woensdag dat geld dus krijgen. Het Rijk is bezig met een regeling, maar omdat deze nog even op zich laat wachten heeft de gemeente besloten hierop vooruit te lopen. Veel vluchtelingen hebben namelijk geen geld meer en zijn afhankelijk van giften van inwoners en instanties. De gemeente wil mensen in staat stellen zelfstandig basale persoonlijke uitgaven te doen.

Opvang

Leefgeld wordt verstrekt aan vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente en over een bankrekening beschikken. Daarbij maakt de gemeente onderscheid tussen vluchtelingen in de gemeentelijke opvang en vluchtelingen die bij particulieren verblijven. Vluchtelingen in de opvang ontvangen € 205,- voor voedsel en € 55,- voor kleding en andere persoonlijke uitgaven per persoon per maand. De vergoeding voor voedsel krijgen zij op dit moment in natura in het hotel, in de vorm van maaltijden. Vluchtelingen die bij particulieren verblijven ontvangen daarbij € 215,- per persoon per maand voor hun verblijf (en € 55,- per kind <18). Bij de uitvoering van de regeling begint de gemeente met vluchtelingen die bij particulieren verblijven, omdat zij nog niets hebben gekregen.

Het voorschieten van het leefgeld wordt gedekt uit het Lokaal werkbudget Oekraïne. Het Rijk heeft aangekondigd alle kosten die gemeenten maken te vergoeden. Het bedrag dat de gemeente verstrekt is hetzelfde bedrag als het Rijk gaat geven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.