Onlangs werd bekend dat veel gemeenten in Nederland niet genoeg geld hebben gekregen van het Rijk om iedereen voor echte energiearmoede te behoeden. De betrokkenen moeten leven van maximaal 120% van het minimum loon. De gemeenten hebben te weinig geld om de € 800 aan compensatie voor de energierekening te geven. De SP wil weten hoe dit voor Amstelveen zit en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

Volgens SP-raadslid Nora Fakirni weten die mensen niet meer hoe ze rond moeten komen en hebben zij de 800 euro aan compensatie voor hun energierekening echt nodig. “We hopen dat de gemeente Amstelveenl er voor zorgt dat ze het ook krijgen.”

Voorschieten

De SP is van mening dat, mocht er niet tijdig genoeg geld van het Rijk komen, de gemeente dit moet voorschieten en later terugvragen van het Rijk. Fakirni: “Natuurlijk wil je als gemeente je geld verantwoord uitgeven, maar het zou onverantwoord zijn deze mensen letterlijk en figuurlijk in de koud te laten staan. Daarom hopen we dat, als het nodig is, het college bereid zal zijn het geld voor te schieten en het Rijk – niet onze inwoners – de rekening te presenteren om deze sociaal economisch kwetsbare groep te helpen met de volledige compensatie voor hun energierekening van 800 euro.”

De fractie wil weten hoeveel gezinnen (gespecificeerd naar éénpersoons- en meerpersoonshuishoudens) in Amstelveen in aanmerking komen voor de regeling en hoe dat aantal is vastgesteld. En of de gemeente al is begonnen de regeling uit te voeren, of zij al geld kreeg van het rijk en hoeveel een eventueel tekort bedraagt.
De SP vraagt ook extra aandacht voor groepen die onder de grens zitten maar wellicht niet in beeld zijn bij de gemeente, zoals ZZP’ers of mensen afhankelijk van bijvoorbeeld Wajong.

6 COMMENTS

 1. Mooi weer spelen in Den Haag, maar vervolgens de gemeentes het vuile werk laten opknappen! Dat zijn alle kabinetten Rutte ten voete uit.

 2. Terechte vragen! Alleen worden die vragen wel beantwoord.
  Het is opvallend dat zodra vragen over armoedebeleid of instanties die minima of werklozen moeten helpen, worden gesteld het antwoord heeeeeel lang uitblijft vanuit b&w!

  24 januari stelde de PvdA via Guido Dennenbroek vragen aan b&w over de armoedesituatie. B&w had meer tijd nodig hiervoor. Zolang dat Guido Dennnebroek geen raadslid meer is! Interessant gegeven is dat wethouder Marijn van Ballegooijen van diezelfde partij sinds kort ook raadlid is. Enig perspectief op antwoord is er niet en niemand vraagt er ook naar!

  Op 15 en 21 februari vragen de sp over de situatie bij werkplein en ook naar situaties over de participatiestelsel en mogelijk dwangarbeid. Antwoorden blijven wederom uit. Ook hierin niet in het openbaar gevraagd om beantwoording.

  Kortom vragen stellen is leuk maar als b&w ermee wegkomen dan steeds geen antwoorden te geven wat heeft dat voor zin en waarom blijft men er stil over?

  B&w hebben een verantwoordingsplicht aan de gemeenterAad.

  Bron: de lijst van vragen en antwoorden op https://ris2.ibabs.eu/Reports/Details/amstelveen/b460f9b1-b34a-49ae-a691-ecbd5b109fe7

 3. B&W hebben een beantwoordingsplicht.
  Twee vragen daarover
  – Binnen hoeveel tijd moet het antwoord daar zijn.
  – Als B&W zich niet aan de tijdsspanne houdt welke sanctie staat daar tegenover?

 4. Het reglement van orde zegt er dit over:
  Burgemeester en wethouders dan wel de burgemeester beantwoorden schriftelijke vragen zo spoedig mogelijk en in de regel binnen 30 dagen nadat de vragen bij hen zijn binnengekomen.

  Als vervolgens geen antwoorden komen, staan er geen sancties beschreven in het reglement van orde anders dan dat de gemeenteraad B&W ter verantwoording kan roepen. Uiterst sanctiemiddel van een gemeenteraad is natuurlijk motie van wantrouwen maar dat zullen ze niet inzetten voor het niet beantwoorden van vragen.

  De gemeenteraadsleden hebben hierover sowieso in het openbaar nooit stampij gemaakt dat B&W vragen zolang niet beantwoord. Dat zouden ze weleens mogen doen want als de burger zich niet aan termijnen houdt……

  • Dank u wel voor de antwoorden.
   Het beantwoorden van vragen van raadsleden gesteld aan B&W is van essentieel belang voor de controlerende funktie van de raad en daaruit voortvloeiende het democratisch gehalte van het gehele systeem.
   Ik mag dan concluderen dat de democratie op lokaal niveau van een bedenkelijk gehalte is. Blijkbaar zitten in ieder geval VVD&D66 gesymboliseerd door de personen Raat en Gordon ,daar totaal niet mee

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.