Raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) wil een (tijdelijk) Coördinator Vluchtelingenbeleid Amstelveen. AVA komt daarvoor met een motie in de gemeenteraad.

Van Rietschoten bezocht de ‘weggeefwinkel’ aan de Handweg (in de voormalige panden van Life & Garden en Van Diemen) en constateerde daar hoe vrijwilligers, samen met Elena Nabatova van Participe Amstelland, de klus voor Oekraïners en de opzet van de winkel snel hebben geklaard.

Groeiende hulpvraag

Er komen naar de winkel overigens niet alleen de Oekraïense vluchtelingen uit Amstelveen om de broodnodige spullen te halen, maar ook Oekraïners uit omliggende gemeenten (Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Almere). Zowel de organisatie als de beveiliging wordt geregeld door vrijwilligers. “De hulpvraag groeit zo hard, dat men soms te lang moet wachten en dat kan irritaties geven”, constateerde Van Rietschoten. “Een beveiliger aan de deur voor controle en iemand voor registratie is eigenlijk onontbeerlijk geworden.”

School

Maar ook buiten de weggeefwinlel wordt veel georganiseerd voor Oekraïners, zoals school, sport en uitjes, mede door Participe Amstelland. De stroom vluchtelingen lijkt voorlopig nog niet te eindigen en er zijn ook nog andere vluchtelingen in Amstelveen die hulp nodig hebben, constateert het raadslid. “Vrijwilligers en iedereen die ondersteuning aanbieden, beginnen op hun tandvlees te lopen en er is dringend overkoepelde coördinatie nodig. Veel bedrijven bieden hulp aan, maar door verspreide communicatie en het missen van een vast aanspreekpunt blijft veel hulp liggen.”

Daarbij komt volgens haar nog eens dat de huidige locaties aan de Handweg uiterlijk half mei leeg moeten zijn omdat dan de sloop begint en het bouwrijp maken voor de bouw van woningen. Er wordt nog gesproken met de Gemeente over een nieuwe locatie. “Deze druk en onzekerheid brengt grote spanningen met zich me, terwijl de mensen zich alleen maar bezig willen houden met het geven van hulp. Er zijn op korte termijn al maatregelen nodig”, vindt Van Rietschoten.

Een coördinator zou één gemeenschappelijk aanspreekpunt betekenen voor alle organisaties, vrijwilligers en bedrijven die hulp aanbieden of nodig hebben, redeneert AVA. “De hardwerkende vrijwilligers worden dan ontlast van allerlei randzaken en hoeven zich alleen bezig te houden met waar ze goed in zijn: hulp bieden aan vluchtelingen.”

Dertig vrijwilligers

Vorige week bezocht burgemeester Tjapko Poppens ‘Open House’ aan de Handweg. Een groep van ongeveer 30 vrijwilligers houdt de winkel draaiend en zoekt alle spullen uit die de hele dag worden binnengebracht. Vluchtelingen, die vrijwel zonder bagage hun huis hebben moeten verlaten, kunnen in de winkel kleding, speelgoed, toiletartikelen en andere goederen uitzoeken voor zichzelf en hun kinderen.

1 COMMENT

  1. Moet de lokale overheid niet in hierin het voortouw nemen ipv een politieke partij? Of kan de burgervader hier alleen maar dom bij staan te grijnzen ipv echt beleid te voeren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.