Een te lang geheugen lijkt een eigenschap die men om een goed politicus te zijn niet moet hebben. Dat bewezen niet alleen Mark Rutte en anderen in Den Haag, maar ook in de Amstelveense gemeenteraad lijkt men daaraan te voldoen. Dat bewees gewezen D66-raadslid Anne-Mieke van der Vet in de allerlaatste vergadering van de raad.

In haar antwoord op de danktoespraak voor ieder scheidend raadslid (het waren er 21), dat er trouwens van ieder van elke scheidende kwam, zei Van der Vet dat de politici met elkaar een perfecte uitzending over de verkiezingen voor RTVA hadden gemaakt. “We”, zei ze letterlijk.

Criteria

Als die uitzending goed was, is dat alleen aan RTVA te danken, die de productie en presentatie neerzette. En ook de vragen aan om de zetels strijdende partijen stelde. Hoezo ‘we’? Als het aan D66 geleden had, was die omroep er helemaal niet meer geweest. De tot de coalitie behorende fractie stemde destijds mee met het aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) gevraagde ‘negatieve advies’ inzake RTVA. Van der Vet was toen de woordvoerder namens haar fractie. Zij was het er kennelijk mee eens dat de gemeente er eigen criteria op nahield, die nu eenmaal anders waren dan die van het CvdM. Het CvdM hield zich aan de eigen voorwaarden. Dáárom bestaat RTVA nog en niet dankzij de krankzinnige criteria die B&W uit de hoed toverden.

Maar politici worden geacht het met de waarheid niet al de nauw te nemen. Van der Vet was het zoveelste bewijs daarvan.

4 COMMENTS

  1. Zo hebben de medewerkers van RTVA dat goed gedaan. Maar ook de mensen die RTVA gefinancierd hebben. De deelnemers. Enzovoorts. Waarom mag niet in “we” gesproken worden? Is Max Verstappen wereldkampioen omdat hij zo goed is, of hebben zijn monteurs, technici, management, sponsors etc daar ook mee te maken? En ja, misschien was iemand ergens tegen, zoals een verruiming van het budget of het aanbod van de inhoud. Uiteindelijk is anders besloten. Het ongelijk, of een deel daarvan, werd in feite toegegeven middels een compliment. Dat is gracieus, zo werkt een democratie. Zo werkt een team of een samenwerking. Maar volgens u mag een voetballer die net tegen zijn zin in gewisseld is, niet juichen als zijn team vervolgens een doelpunt scoort. Het verbaast mij niets dat u dat niet begrijpt. U bent immers ook altijd alleen. Solo. In plaats van opbouwen, doet u aan afbreuk. Gelukkig bent u dan ook geen raadslid, maar staat u eenzaam aan de zijlijn. Nee, op de tribune. Kritiek geven over het spel, zonder mee te doen of het fijne ervan te begrijpen. Maar wel elke wedstrijd komen. In uw eentje. Alleen. Tot volgende week.

    • Het verschil met Max Verstappen is dat de mensen van het technische team van begin al alles op alles hebben gezet om hem te laten winnen. D66 heeft wat RTVA betreft alleen maar tegengewerkt, omdat het nu eenmaal tot de coalitie behoorde. En juist die fractie spreekt over ‘we’ als een uitzending geslaagd is. Dat viel mij op. Misschien begrijpen wel meer mensen dat niet. In elk geval de mensen van RTVA die ik sprak. Maar misschien zijn die wel even kortzichtig als ik en daarom ook o geschikt voor de politiek.

  2. Ik herinner me nog de uitspraak van mevrouw Van der Vet van twee jaar geleden waarin ze letterlijk zei dat kritiek (op het raadsvoorstel m.b.t. de Mediaraad) eigenlijk niet moest kunnen omdat ‘de ambtenaren er zo hard aan gewerkt hadden’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.