De coalitie in de nieuwe gemeenteraad, die dus het stadsbestuur (B&W) steunt, bestaat in elk geval uit VVD en D66. De vorige coalitie met de  PvdA, doordat de VVD twee zetels kwijt raakte, verloor haar meerderheid. Dat heeft blijkbaar ook wethouder en lijsttrekker (voor de VVD) Herbert Raat uitgerekend. Maandag worden dus enkele partijen als aanvulling op de al bestaande coalitie van D66 en VVD voorgesteld.

Nou ja, het zijn scenario’s. Het simpelste zou zijn bbA, de derde partij in Amstelveen, weer een plaats in B&W te gunnen.

Poppetjes

Maar de beide andere politieke clubs, Raat in elk geval, toonden vier jaar geleden aan, nogal moeite te hebben met de wethouders-kandidaat en lijsttrekker van bbA, Ruud Kootker. Het ging dus om de poppetjes en niet om de partij op zich eigenlijk. Misschien denkt Raat nu anders over fractievoorzitter Kootker. Debatten wezen daar in de afgelopen jaren niet op. Een van de geschilpunten is dat volgens de eerste gewoon in de uit de coalitie bestaande ‘cockpit’ de stad moet worden gestuurd en de BBA’er meer voor een in zijn woorden ‘raadsbrede’ samenwerking op bestuurlijk niveau voelde.

Overigens zou moeten blijken of Kootker eenmaal in het college van B&W zittend dat zou volhouden. Daar had ook D66 een vertegenwoordiging in de afgelopen periode, hoewel lijsttrekker Floor Gordon van de Democraten in de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad zei te willen samenwerken met iedereen. Dat komt neer op twaalf (!) fracties.

Lonken

Het liefst zou Raat met het bestaande team doorgaan, maar door het verlies van zijn eigen VVD kan dat niet meer met de PvdA alleen, die weliswaar gelijk bleef (behoudens stemmenwinst), maar met drie zetels er ook te weinig heeft om wethouder Marijn van Ballegooijen in het zadel te houden. Als men dis toch afziet van de bbA, waardoor de PvdA niet nodig zou zijn voor een meerderheid, kan men nu lonken naar een fractie van één of twee zetels. Keuze genoeg: CDA, Goed voor Amstelveen, Actief voor Amstelveen, SP, 50Plus, ChristenUnie en BVNL. Persoonlijk denk ik dat het CDA en de lokale partijen AVA en GVA het meest welkom zijn in dat geval. GroenLinks, dat een zetel verloor en er nu uit vier bestaat, staat te trappelen om in B&W te komen, maar die partij is daar waarschijnlijk niet welkom. Hetzelfde geldt trouwens voor de SP. Een snufje meenemen van de sterk in opkomst zijnde lokale partijen zou volgens mij niet vreemd zijn. En er valt altijd te denken aan een gedoogfunctie van die vierde partij. Dan valt AVA af, want fractievoorzitter Michel Becker heeft gezegd dat hij die functie eigenlijk niks vindt en zelf wil meeregeren. Misschien is Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen meegaander. “Er moet een stevig bouwwerk staan”, zei Raat tegen Het Parool. Je verwacht niet anders van iemand in de cockpit.

6 COMMENTS

 1. Raat (VVD) zoekt één of twee kleine partijen als AANvulling op zijn coalitie met D66, let wel: geen INvulling tbv gemeenschappelijk beleid. Hij houdt immers niet van inspraak, laat staan tegenspraak. Van Floor Gordon krijgt hij die niet, maar van nieuwe instromers weet hij dat niet zeker.

 2. Zou niet binnen en buiten de VVD Raat zelf het probleem zijn geworden. De man fietst in het bestuur al zo lang mee, dat het eens tijd wordt voor een frisse wind. Daarbij komt wie is hij om er duidelijk voor uit te komen dat hij een bepaald persoon in een eventueel te vormen coalitie niet moet! Deze man heeft wel een grote hoeveelheid stemmen gekregen. Of wil onze Herbert alle regels van de democratie negeren en een soort dictator uithangen?
  Michel Becker wil alleen mee doen als hij mee kan besturen. Ik zeg dat hem dat geen bal interesseert. Hij wil alleen de inkomsten van een wethouderschap.

 3. Heersers achten zichzelf onmisbaar en onvervangbaar. Naarmate zij langer aan de macht blijven, doen zij steeds meer kwaad dan goed. Omdat zij zich gaandeweg hebben omringd met gunstelingen, meelopers en jaknikkers wil en durft niemand ze nog tegen te spreken, laat staan bekritiseren.

 4. Net de terugkoppeling aangehoord en gezien van Herbert Raat. BBA wordt beleefdheidshalve wel als mogelijke coalitiepartner gezien, maar Raat vreet Kootker gewoon niet. Of misschien beter gezegd, vreest ie hem.

  Dat wordt dus samen met PvdA en Goed voor Amstelveen.

  Als ik BBA was trok ik nu de stekker er uit, dan heeft Höcker een betere onderhandelingspositie.

  • Ach Raat heeft D66 een paar jaar geleden op niet al te sjieke wijze aan de kant geschoven. Misschien is Floor nu aan de beurt om hetzelfde kunstje met wat andere partijen te flikken ten koste van de VVD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.