Unaniem ging de oude gemeenteraad er dinsdag akkoord mee dat vijfmiljoen euro wordt uitgetrokken voor hulp aan Oekraïners, waarvan de gemeente er inmiddels bijna vijfhonderd heeft opgevangen in de hotels Ibis en het Adagio Aparthotel. Het was eigenlijk het laatste besluit dat de vorige raad nam.

Het aantal van 180, onder wie honderd kinderen, was in totaal uitgebreid tot 460, maar daarmee leek het einde niet in zicht.

BRP

Met maatschappelijke instellingen is de gemeente druk doende de vluchtelingen zo snel mogelijk de juiste voorzieningen te bieden. Maandag startte een dagprogramma voor vluchtelingenkinderen in de cultuurcentrum Griffioen in Uilenstede. De gemeente begon ook met de registratie van vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat zij aanspraak kunnen maken op voorzieningen in ons land. Die lokale registratie is voor iedere inwoner noodzakelijk. Voor het inschrijven van vluchtelingen, ook nodig voor hen die worden opgevangen bij particulieren,  opende de gemeente tijdelijk extra loketten. Behalve opname in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) is een Burgerservicenummer (BSN) nodig. Met een BSN kunnen vluchtelingen aanspraak maken op voorzieningen als een zorgverzekering, werk, leefgeld en bijvoorbeeld een bankrekening openen.

Onderwijs

Er werden voor de kinderen op de opvanglocaties al sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Vorige week bezocht een groep Artis om even hun zorgen te vergeten. Op maandag 28 maart is een dagprogramma gestart, georganiseerd door Griffioen, voor ouders en kinderen van 2-6 jaar en voor kinderen van 6-12 en 12-18 jaa. Naar schatting nemen circa 100 kinderen deel aan het dagprogramma. Deze voorziening is ook beschikbaar voor kinderen die bij Amstelveense particulieren zijn ondergebracht. De gemeente heeft hierover nauw contact met kinderopvangorganisaties, bestuurders van primair en voortgezet onderwijs, vertelde wethouder Frank Berkhout (Onderwijs) dinsdag. De Oekraïense zondagsschool in Amstelveen geeft op zondag al les aan kinderen van vluchtelingen, onder andere in de Oekraïense taal en cultuur. De gemeente heeft hiervoor extra ruimte beschikbaar gesteld.

Werk en inkomen

Het Rijk heeft regelgeving aangepast zodat vluchtelingen uit Oekraïne vanaf 1 april in Nederland mogen werken. Daarnaast verwachten we van het Rijk op korte termijn duidelijkheid over leefgeld (vergoeding voor kosten van voeding en kleding) aan vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om vluchtelingen te voorzien van leefgeld in de tussengelegen periode. Ook bekijkt de gemeente of versnelling van inschrijving in de BRP voor de vluchtelingen die een baan hebben gevonden, wenselijk en uitvoerbaar is.

Opvang

De gemeente vangt inmiddels circa 460 personen op in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel. Het aantal is toegenomen door vluchtelingen die zichzelf hebben gemeld bij de opvang, omdat ze er familie of bekenden hebben zitten. Met het landelijk verdeelcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne en het hotelmanagement heeft de gemeente afgesproken op dit moment geen nieuwe vluchtelingen meer op te nemen op de locaties.

Informatiebehoefte

Vluchtelingen hebben nog steeds veel vragen over diensten van de gemeente en andere zaken. Sinds 29 maart houdt Vluchtelingenwerk twee spreekuren per week op de opvanglocaties om vragen te beantwoorden. Daarnaast bekijkt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Participe, de Vrijwilligerscentrale, Joods Maatschappelijk Werk en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen welke maatschappelijke en welzijnsvoorzieningen de vluchtelingen verder nodig hebben tijdens hun verblijf in Amstelveen.

InformatieOp
de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd. Ook in het Engels. Op de opvanglocaties worden de Oekraïners actief geïnformeerd in hun eigen taal, net als de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen.

Vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl.

Algemene informatie over opvang van vluchtelingen vindt men op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland

https://www.refugeehelp.com/get-help

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.