Viert de belangenorganisatie voor mensen van de LHBTI+-gemeenschap COC het volgende jubileum nog wel? Daar kwam de vraag, gesteld door een der bezoekers, op neer bij de viering van haar 75-jarige jubileum, waarvoor burgemeester Tjapko Poppens naar Villa Randwijck was gekomen. Hij sneed er samen met (duo) COC-voorzitter Freek Broekman een taart aan en hield een toespraak, waarin hij benadrukte dat iedereen – ongeacht afkomst of seksuele geaardheid – in Amstelveen welkom is.

Dat spreken ook vrijwel alle twaalf partijen in de gemeenteraad in hun verkiezingsprogramma’s uit, al toonde Poppens zich over de opkomst tijdens de raadsverkiezingen wel teleurgesteld. Met 52,85% ligt Amstelveen dan nog boven het landelijke gemiddelde, maar het blijft slecht.

Diversiteit

Overigens bestond het COC (officieel Cultuur en Ontmoetingscentrum) al in december 75 jaar, maar toen kon er wegens de coronamaatregelen weinig aandacht aan worden besteed. Samen met wethouder Marijn van Ballegooijen bezocht de burgemeester nu alsnog het zogenoemde eenmaal per maand gehouden Diversiteitscafé om het jubileum te vieren. Maar is zo’n specifiek op de LHBTI+-gemeenschap gerichte bijeenkomst eigenlijk die juist in strijd met de omstandigheid dat iedereen overal wordt aanvaard? Een bezoeker vergeleek het COC met de organisatie NVSH, die de eigenlijk een beleid voerde waardoor het in feite overbodig nu is. “Heeft het COC ook zo’n stip aan de horizon, dus dat het op den duur zichzelf overbodig maakt?” werd gevraagd. En er werd gezegd dat een transseksueel persoon, die ook de fysieke kenmerken van zijn geaardheid met zich om draagt, gewoon bij Abina moet kunnen binnen komen, zonder minimaal aangestaard te worden.

Verbinding

Voorlopig is dat nog niet aan de orde, bleek uit wat Broekman antwoordde. De wanden waren getooid van Villa Randwijck waren voor de gelegenheid getooid met de uit de gemeenschap afkomstige regenboogvlaggen. Broekman constateerde dat jongeren in de beweging meer activistisch dan ouderen. “De kunst is verbinding te zoeken tussen de generaties”, vond hij. Overigens is volgens de burgemeester het diversiteitscafé in Villa Randwijck iets wat het gemeentelijk beleid ondersteunt. Hij promootte ook het regionale meldpunt tegen discriminatie (MDRA), waar men met klachten over racisme en andere vormen van discriminatie terecht kan. Dat past ook in de veiligheid voor mensen met een LTHBI+-achtergrond, zei Louis Pronk, va een werkgroep die zich specifiek met die veiligheid bezig houdt. Ook Pietj Scholte, stadscoördinator van het COS voor Amsterdam en Amstelland, heeft daarmee vaak te maken. Hij zei Amstelveen te ervaren als ‘een warm bad’ en goede contacten met alle mogelijke instanties te hebben, onder meer met AmstelveenSport, passend in het COC-thema meer gehandicapten uit de LHBTI+-gemeenschap te betrekken bij sporten en bewegen. En zij vraagt zich ook af hoe het COC en de GGZ elkaar kunnen ondersteunen. Verder houdt zij zich met verpleeghuizen bezig, waar nu eenmaal ook mensen met een andere seksuele geaardheid dat hetero’s verblijven en met de zorg in het algemeen, vertelde ze.

“Amstelveen is een regenbooggemeente”, zei wethouder Marijn van Ballegooijen. Het betekent dat men daar diversiteit hoog in het vaandel van het beleid heeft staan, overigens door alle politieke partijen gedragen. “Ik heb op je gestemd hoor”, zei een van de bezoekers, verwijzend naar het feit dat Van Ballegooijen ook lijsttrekker voor de PvdA was bij de raadsverkiezingen.

Foto: burgemeester (rechts) met voorzitter COC

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.