Het aantal in Amstelveen opgenomen vluchtelingen uit Oekraïne is verdubbeld in een week. Waren het er eerder 180, nu zijn het er ongeveer 360, onder wie honderd kinderen. Zij zijn opgenomen in de hotels Ibis en Adagio, schrijven B&W aan de gemeenteraad.

Naar de mening van B&W heeft de gemeente een royaal aandeel in de opdracht aan de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Samen met het hotelmanagement en maatschappelijke organisaties zorgt de gemeente voor dagelijkse levensbehoeften van de vluchtelinge als medische zorg en dagbesteding. Met scholen spreekt de gemeente bijvoorbeeld over plaatsing van de kinderen. In het dagprogramma staan taal, cultuur en sport centraal.

Veilig

“Het is in deze eerste periode belangrijk dat vluchtelingen zich veilig voelen en bij kunnen komen van een lange en vak vermoeiende reis”, schijven B&W. Ook al vluchtelingen die al bij mensen thuis zijn moeten, zoals allen die in Amstelveen verblijven, worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (het vroegere bevolkingsregister).

Voor volwassenen worden de mogelijkheden om te werken onderzocht, dankzij de eens van de rijksoverheid de mogelijkheden voor werk hier te verruimen. Maatschappelijke organisaties als Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Vrijwilligerscentrale, Joods Maatschappelijk werk en de Oekraïense Gemeenschap in Amstelveen bekijken wat zij verder nodig hebben. Van alle kanten wordt hulp aangeboden, meldt de gemeente. Overigens zoekt de gemeente naar huisvesting op langere termijn, als de crisisopvang voorbij is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.