Eigenlijk is het onzinnig, maar kennelijk wel politiek correct. Ik bedoel dat VVD en D66 met elke van de twaalf partijen nu over een nieuwe coalitie praten. Voor beide partijen staat natuurlijk al vast met wie zij perse niet in zee willen gaan. Voortzetting van de bestaande coalitie (VVD, D66 en PvdA) leidt in de nieuwe raad niet tot een meerderheid, wegens de klap die de VVD kreeg. Die haalde bij de verkiezingen twee zetels minder, waardoor de in totaal twintig zetels (van de 37) niet worden bereikt.

Misschien zou een gedoogconstructie met Actief voor Amstelveen (AVA) iets opleveren, waardoor het oude college van B&W kan blijven zitten. Dat laatste heeft verreweg de voorkeur van lijsttrekker Herbert Raat van de VVD en misschien kan ook Floor Gordon van D66 er in meegaan, wegens haar duurzaamheidssyndroom en vooral de met PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen gedeelde portefeuille over discriminatie.

Bba

Maar fractievoorzitter Michel Becker van AVA wil óók wethouder worden, waardoor er in plaats van vijf nu zes in die functie zouden komen. Voordeel voor de VVD is dat Becker, die zelf lid was van die partij, nauwelijks Raat zal tegenspreken. Misschien heeft hij trouwens ook weinig moeite met D66, waarvoor hij raadslid was, voordat hij lid werd van de VVD.

Maar of de andere dan aan de coalitie deelnemende partijen – D66 en PvdA – ook dat resultaat wensen, is de vraag. Een andere gedoogconstructie zou Goed voor Amstelveen (net als AVA ook twee zetels) zijn. Het is de vraag of lijstrekker Jacqueline Höcker van die partij óók niet een wethouderszetel opeist. Eigenlijk zou het probleem in één keer kunnen worden opgelost door bbA toe te laten. Die heeft vijf zetels en dan is dus de PvdA niet echt nodig. Bij een vorige formatiebespreking liep het vast op de ‘poppetjes’. Raat wilde niet dat lijsttrekker (en fractievoorzitter) van de lokale partij bbA, tot dan toe goed voor een wethouderszetel, Ruud Kootker in het college van B&W kwam.

Bot

Hij was voorgegaan door Peter Bot, thans voorzitter van de partij, maar die moest om gezondheidsredenen van een volgende termijn afzien. Maar misschien schuift bbA nu Bot opnieuw naar voren. Dat zou in elk geval D66 goed uitkomen, want hij heeft zich – net als die partij – heel sterk gemaakt voor het van fossiele energiebronnen af zijn in 2040.

In elk geval zitten VVD en bijwagen D66 al in de coalitie. Jammer eigenlijk dat het CDA van één naar twee zetels terug ging, denk ik dan. Die partij was altijd een factor van betekenis in het verleden van Amstelveen. Maar voor louter een gedoogconstructie is dat genoeg bij VVD, D66 en PvdA. Raat heeft dat al eerder gedaan toen D66 ooit haar hand eigenwijs overspeelde en hij de ChristenUnie (wethouder Koops) en de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) te hulp riep. De (deels overbodige) gesprekken met alle partijen gaan door, begrijp ik. Ooit gebeurde dat in het openbaar, maar toen ging het om een vooral ‘links’ college zónder de VVD. Nu weer in het geheim dus. Een ding lijkt me zeker: Dat de de formatie niet zo lang duurt als die voor een kabinet, waaruit overigens ook precies hetzelfde als voorheen voortkwam.

9 COMMENTS

 1. Wat een levendige fantasie van de auteur hiervan.
  Michel Becker, partijhopper van D66 naar VVD naar AvA. Man die het tot een faillisement wist te brengen.
  En vooral iemand die het tot ruzie weet te schoppen; zie de scheuring tussen hem en Jacqueline Hocker die met succes een eigen partij stichtte.
  Op de verkiezingsavond was hij boos op nieuwe partijen alsmede op het winnende BBA, met opmerkingen als hoe kunnen nieuwe partijen zetels krijgen terwijl ze volgens Michel Becker niks hebben gepresteerd.
  En ook boos op de kiezer die HEM niet zo gewaardeerd heeft zoals hij hoopte. Kortom Michel Becker als wethouder lijkt me een beetje gevaarlijk voor Amstelveen! Iemand die zijn eigen krant uitgeeft en zogenaamd journalistiek daarin is, maar ondertussen bol staat van eigen promotie.

  Vergeet te schrijven bijna de Johan Bos ook voor Michel Becker zijn krant schrijft. Kortom is Johan Bos dan onafhankelijk hier?

  Dit artikel is alles behalve feitelijk maar vooral een artikel met opvattingen en meningen van de auteur.

  • De hr. Becker mag nu wel 2 zetels hebben gehaald, maar wat heeft hij zelf nu eigenlijk gepresteerd? Hoeveel Tiny houses zijn er gekomen? Hoeveel huizen voor startende Amstelveners heeft hij mede gerealiseerd. Kon hij ook natuurlijk niet met zijn ene zetel in de raad, maar hoeveel keren heeft hij nu tegen het bestaande woningbeleid van VVD&D66 gestemd? Woningbeleid wat volgens hem toch de kroonjuweel van AVA zou zijn. Deze man heeft in 98% van de gevallen gewoon meegestemd met zijn vroegere politieke broodheren en verschilt in de praktijk eigenlijk nog geen mm van ze.
   Maar ja , nu ligt er misschien een goed betaald wethouderschap voor hem in het verschiet. Een leuke aanvulling voor zijn AOW. Alleen zit ik mij af te vragen of een VVD en D66 wel zo’n niet bepaald onbesproken figuur op die plaats willen hebben. Als ik Raat of Gordon was, zou ik voor de eer bedanken. Dan zijn er wel mensen van hoger niveau.

    • De hr Becker spuugt ook niet in limonade of een dergelijk soort drankje. Het heeft wel als voordeel dat hij veel veldonderzoek bij de lokale horeca doet.

 2. En die Michel Becker heeft ook zijn leeftijd niet mee. Een aow gerechtigde als wethouder? Hij wordt in de komende maanden 67 jaar. Het mag maar of het verstandig is?

  Penoza achtig ja hij kan zo meedoen in de serie!

 3. Dit artikel gaat niet in op het gegeven dat D66 er nu voor KIEST om met de VVD samen te klonteren. Daarmee kiest D66 er namelijk voor alleen met de VVD verder te willen en worden andere mogeljikheden bij voorbaat geblokkeerd. Zowel vanuit de VVD als vanuit D66.

  En er wordt naar buiten toe ook de indruk gewekt dat een derde (en evt 4e) partij mag aanschuiven terwijl D66 en VVD alles al bekokfstoofd hebben. Dat is geen open en eerlijke onderhandeling maar blokkades opwerpen en anderen voor voldongen feiten zetten.

  • Inderdaad dit heeft niets meer met democratie te maken, maar wel alles met een zeer ranzige dictatuur van deze 2 partijen, waarbij met name Floor de grote verliezer zal zijn.

 4. Het beleid van Hobby & Lobby wordt voortgezet, op historische fouten wordt voortgeborduurd (A9, Stadshart, Bovenkerkerweg), lokale media dienen louter voor zelfreclame van bestuurders en oppositie blijft monddood en passief.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.