Heel de door de gemeenteraad vastgestelde participatieprocedure, waarbij de inwoners zogenaamd meer inspraak krijgen, lijkt volgens de anderhalf jaar geleden opgerichte Stichting Erfgoed Elsrijk een lachertje. Er is in de wijk onrust ontstaan over 22 hoogbouwprojecten, door de gemeenteraad vastgesteld, maar waarover de omwonenden nauwelijks zijn gehoord. Wijkbewoners voelen zich door de zogenaamde volksvertegenwoordigers dan ook niet serieus genomen, is de opvatting van de stichting.

De gemeente luistert volgens haar meer naar projectontwikkelaars dan naar inwoners. ‘Veel lijkt al besloten en vastgelegd met ontwikkelaars, voordat burgers naar hun mening wordt gevraagd”, vindt de stichting.

Monument

Zij werd destijds opgericht toen er plannen op tafel kwamen om het uit twee verdiepingen bestaande kantoorgebouw aan het begin van de Charlotte van Montpensierlaan te slopen en op die plek een in hoogbouw opgetrokken appartementencomplex te bouwen.

De stichting vindt dat het huidige gebouw een gemeentemonument moet worden. De wijk Elsrijk dreigt door gemeentelijk beleid een totaal ander karakter te krijgen, denkt zij. Dat past niet bij de architectuur, groen en leefbaar wonen in Elsrijk, waartoe de wijk ooit is ontworpen. Dat de gemeente volgens de nieuwe participatienota verplicht is omwonenden vroegtijdig te informeren, is vooral een papieren werkelijkheid die weinig met de praktijk heeft te maken, vreest de stichting. De aanpassing was volgens haar nodig wegens een golf van protesten van omwonenden van de plannen voor hoogbouw. Er ontstaan geregeld (ook politieke) protesten, maar de coalitie (VVD, D66 en PvdA) steunde B&W en dus gingen veel bouwprojecten door.

Karakter

Hoogbouw aan de Charlotte van Montpensierlaan is bijvoorbeeld in strijd met het karakter van deze wijk, vindt voorzitter Pim van den Berg van de stichting Elfgoied Elsrijk. In een ontwikkeling van een eeuw is een wijk ontstaan die volgens hem een eigen DNA heeft, een ‘oase van rust en ruimte’, gekenmerkt door groen, de menselijke maat met een laagbouwkarakter, autoluw en fietsvriendelijk, groene zichtlijnen die voor Amstelveen beeldbepalend zijn en een rustige thuisbasis in de hectiek van de grootstedelijke omgeving. “Bij die kenmerken voelen de bewoners zich thuis. Voor wat vroeger middenstandswoningen waren, zijn de bewoners nu bereid om voor de koopwoningen vaak meer dan 1 miljoen euro te betalen”, zegt de stichting. Volgens haar zijn de bewoners van Elsrijk zijn trots op hun plek. “Het is een tijdloos recept geworden waarbij wij willen waken voor invloed van “krachten van buiten” die ons zorgzaam opgebouwde resultaat met enkele niet gewenste ingrediënten willen verknallen.”

Weg gekalkt

Dat gevaar dreigt nu op de plek van het vroegere kantoorgebouw, waar ooit de vakbond van verkeersvliegers zetelde. Terwijl bewoners niet burgers nauwelijks meer dan toen meter de hoogte in mogen bouwen, schijnt ontwikkelaars niets bij hun hoogbouw in de weg te worden gelegd, meent de stichting. “Wanneer burgers de gemeente om extra informatie vragen, kost het antwoord krijgen veel tijd en moeite. En de toegestuurde informatie is vaak voorzien van weggekalkte gegevens. Ook wordt altijd beloofd dat het groene karakter behouden blijft.” Die toezegging is volgens haar standaard en niet overeenkomstig de werkelijkheid die tot stand komt. Volgens de stichting is van sociale hoogbouw geen sprake. Een kale huur van € 915 pen maand, exclusief servicekosten en (stijgende) kosten voor energie is voor een appartement allesbehalve betaalbaar en ‘sociaal’, zegt de stichting.

Foto: Het ‘vliegeniersgebouw’ aan de Montpensierlaan

6 COMMENTS

 1. Spreekt deze stichting zichzelf niet tegen om de woorden sociaal en betaalbaar in de mond te nemen, terwijl ze het aan de andere kant heeft over het feit dat hun huizen meer dan een miljoen opbrengen? Lijkt me ook een argument met de haren erbij gesleept. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het percentage VVD- en D66 stemmers daar zeer hoog ligt.
  Ondanks dat feit geef ik ze wel gelijk dat het gehele participatieproces een lachertje is, maar dat is het geval in geheel Amstelveen. Het is hier nu eenmaal zo dat de lokale overheid altijd onder één deken ligt met de projectontwikkelaars. Daar hebben de Elsrijkers zelf in grote meerderheid voor gekozen en ja nu pakt het ook eens voor hun verkeerd uit.

  • Hoogbouw zou een aantasting van het aanzien van hun wijk betekenen. Logisch dat zij voor hun belangen opkomen. Maar hypocriet is het zeker. Maar geld en welvaart maakt mensen hypocriet. Geld is een moraal-verwoestende ziekte.

 2. Johan waarom schrijf je niks over het akkoord dat vvd inmiddels met d66 heeft gesloten voor coalitievorming? Het lijkt erg op wat landelijk gebeurde waardoor de formatie zo klem kwam te zitten. Een derde partij mag aanschuiven. Johan???

 3. Het verdienmodel van de ontwikkelaar is leidend gebleken, hoewel VVD en D66 eerder nog lieten optekenen dat dat beslist niet het geval mag zijn. Jammer ook dat alle lokale partijen zoals BBA en AVA voor dit plan hebben gestemd, terwijl ze leefbaarheid en behoud van het karakter in de wijken hoog in het vaandel hebben staan. Het advies van de Vereniging Historisch Amstelveen negerend.

  Het meest cynische van dit alles is overigens hoe diezelfde Vereniging Historisch Amstelveen in haar hemd is gezet. Ze zijn wel goed om mee te pronken als het gaat om het Jagershuis en om voor het karretje te spannen om alle potentiële monumenten in kaart te brengen, maar als het advies niet uitkomt laat het college en de gemeenteraad ze vallen als een baksteen.

 4. Waarom past een appartementengebouw niet in die oase van rust en ruimte die wordt gekenmerkt door groen, menselijke maat, autoluw en fietsvriendelijk, groene zichtlijnen die een rustige thuisbasis vormt in de hectiek van de grootstedelijke omgeving en waar bewoners zich thuis voelen? Daar wil toch iedereen wonen, ook wie niet 1 miljoen voor een huis kan betalen? Wat is er tegen appartementen?

  Trouwens, niet alleen bewoners van Elsrijk willen graag rust en schone lucht in hun woonomgeving.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.