De gemeente zegt veel vragen van inwoners te krijgen over hoe zij Oekraïne of Oekraïense vluchtelingen kunnen helpen. Hieronder volgen de belangrijkste vragen en de gemeentelijke antwoorden.

Ik wil geld doneren voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak, schoon drinkwater en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Ik wil als vrijwilliger helpen. Waar moet ik zijn?

Waar vind ik informatie over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne?

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland vindt u veel informatie over opvang en mogelijkheden om te helpen.

Ik wil een vluchteling in huis opvangen. Hoe doe ik dat?

  • U kunt zich aanmelden bij Takecarebnd, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Een vluchteling kan zich hier ook zelf aanmelden.
  • Aanmelden om Oekraïnse vluchtelingen in huis op te nemen kan ook op Vluchtelingenwerk.

Wat doet de gemeente om vluchtelingen op te vangen?

Het Kabinet heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd de twee weken (vanaf 7 maart 2022) 1.000 opvangplaatsen te creëren en de daaropvolgende twee weken nog eens 1.000. Op 10 maart 2002 zijn circa 180 personen ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel. In de RAI is een coördinatiecentrum ingericht waar vluchtelingen uit Oekraïne zich moeten melden en aan een opvangplek in de regio worden geholpen. Het aantal vluchtelingen in Amstelveen kan nog toenemen.

Ik wil spullen doneren voor mensen in Oekraïne

Waar moeten Oekraïense vluchtelingen zich melden als zij in onze regio aankomen en opvang nodig hebben?

Om de opvang van vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren, is er in de RAI een centraal coördinatiepunt. Hier kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden en worden zij aan een opvangplek in de regio geholpen.

Moeten vluchtelingen zich registreren?

We verzoeken vluchtelingen uit Oekraïne met een Oekraïense nationaliteit die in Amstelveen verblijven zich te laten registeren bij de gemeente, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen zoals onderwijs.

Oekraïners mogen 90 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie en hoeven dus geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Voor Oekraïners die in Nederland asiel hebben aangevraagd, geldt nu nog de regel dat zij in COA-opvang moeten verblijven. Vluchtelingen uit Oekraïne die geen Oekraïens paspoort hebben, moeten zich melden bij de IND.

Ik heb vluchtelingen in huis. Moeten zij worden ingeschreven bij de gemeente?

Ja, het is belangrijk dat zij geregistreerd worden, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor voorzieningen zoals onderwijs. Maak daarvoor een afspraak met de gemeente. Verder zie antwoord boven.

Ik wil mijn tweede huis verhuren aan vluchtelingen, mag dat?

U mag uw (tweede) woning verhuren aan één huishouden, bijvoorbeeld een gezin, of aan twee personen die samen geen huishouden vormen. Hier is geen vergunning of melding voor nodig. Als u een woning aan meer dan twee personen die samen geen huishouden vormen wil verhuren, is er sprake van ‘Woningdelen via kamergewijze verhuur’. Hier is een vergunning voor nodig.

Als u in uw woning een of meerdere kamers wil verhuren kan dat ook, via de regeling ‘Woningdelen via hospitaverhuur en inwoning’. Zolang u zich houdt aan de voorwaarden en zelf minstens 60% van de woning blijft gebruiken kan dat zonder vergunning of melding. Alle voorwaarden voor woningdelen kunt u vinden op: www.amstelveen.nl/woningdelen

Hoe zit het met medische zorg aan Oekraïners?

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd van de patiënt. Kijk voor meer informatie op: het CAK – Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden

Voor spoedgevallen kunnen mensen terecht bij het Amstelland Ziekenhuis.

Oekraïense asielzoekers die verblijven op opvanglocaties van het COA, vallen onder de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.