Om ongelukken als vallen te voorkomen maakt stichting De Belklus, gesubsidieerd door de gemeente, honderd woningen veiliger. Aan die stichting verbonden vrijwilligers voerden vorig jaar ruim 1900 klussen uit bij ouderen en gehandicapten.

Gemeentesubsidie voor veiligheidsscan woning van ouderen en gehandicapten.

Checks

Zij ontdekten daarbij dat in sommige woningen de algemene veiligheid te wensen liet. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) voerde zo’n veiligheidscheck vorige week zelf uit. Met de gemeentelijke subsidie kan de Belklus dergelijke veiligheidsscans doen en waar nodig aanpassingen uitvoeren, zegt hij. “Ouderen en inwoners met een beperking kunnen hierdoor veiliger wonen.” Aan de hand van een checklist wordt door de Belklus gecontroleerd op: Algemene veiligheid (bijvoorbeeld losse snoeren, stopcontacten, goede verlichting, keuken- en douchekranen),  toegankelijkheid: alles is goed en veilig bereikbaar (looproutes en trappenhuizen, drempels, matjes en gladde vloeren),  inbraakpreventie: raam- en deursloten, handgrepen,  brandveiligheid (koolmonoxide- en rookmelders), contact nummers: In geval van noodkaart.

Langer thuis

Het beleid van de rijksoverheid mag er dan op zijn gericht ouderen langer thuis te laten wonen, daardoor ontstond wel de behoefte de veiligheid beter te garanderen. In de afgelopen jaren is geconstateerd dat het zinvol is om proactief en als een project het hele huis van ouderen op onveiligheid te controleren, zegt de gemeente, die om die reden uitvoering van veiligheidschecks van de Stichting De Belklus bij kwetsbare inwoners subsidieert.  Dit gaat de Belklus doen onder de naam ‘Veiligheidsscan’. De vrijwilligers van De Belklus lopen de woning door om een gratis check te doen op brandveiligheid, inbraakpreventie en valpreventie. Bij ouderen en hulpbehoevenden wordt in kaart gebracht waar verbetering mogelijk is. De aanpassingen die nodig zijn worden dan gerealiseerd door de vrijwilligers van de Belklus.

 Stichting Belklus biedt kleinschalige en betaalbare hulp aan inwoners vanaf 67 jaar. Voor mensen met een beperking geldt deze leeftijdsgrens niet. De hulp is voor klussen in en om het huis. Het gaat niet om werkzaamheden waar normaal gesproken professionals voor worden ingeschakeld. Voor grotere klussen rekent Belklus een uurtarief. Dat geeft Belklus van tevoren aan. Meer informatie vindt u op de website van Belklus www.belklus.nl.

Foto-onderschrift: Wethouder Marijn van Ballegooijen bij een veiligheidsscan van Belklus bij meneer Gilling (91 jaar). 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.