Door een extra premie van de gemeente houden mensen in de bijstand meer over als zij er iets bij verdienen. Maximaal mogen zij nu aan extra inkomsten € 2672 per jaar hebben.  College van B en W reageert daarmee op een verzoek van de gemeenteraad om te onderzoeken hoe die regels rondom de bijstand verder konden worden versoepeld.

Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) kunnen in sommige gevallen door de beleidsaanpassing mensen meer inkomsten en giften houden. “Ook kan de gemeente een premie uitkeren aan deelnemers van een werkervaringsplaats, proefplaatsing of participatieplaats”, zegt hij. Volgens hem komt door de premie het inkomen meer in de richting van het minimumloon. “Alle extra’s zijn welkome aanvullingen voor inwoners die bijstand ontvangen, vooral nu het leven zo duur is geworden.”

Wet

Doordat de beleidsaanpassing gaan inwoners met een medische urenbeperking, die een bijstandsuitkering hebben, er financieel op vooruit, zegt de gemeente. Op basis van de wet mag die groep nu al 15% van inkomsten naast de bijstandsuitkering behouden. Door de premie mogen zij van die extra’s tien procent méér houden, zij het tot maximum van €2.672 per jaar.  Dat geldt ook voor degenen op een werkervaringsplaats, een proefplaatsing of participatieplaats

Gift

Overigens met een gift in beginsel een incidenteel karakter hebben. Als er structureel een gift wordt ontvangen, wordt dit volgens de Participatiewet gezien als inkomen. Gemeenten hebben beleidsvrijheid over de maximale hoogte van een gift. H B en W hebben dit bedrag verhoogd van €1.000 naar €1.200 per jaar. Gemeenten mogen nu ook akkoord gaan met een schuldregeling als inwoners zich niet aan de inlichtingenplicht hebben gehouden, als bij die schending geen sprake was van grove schuld of opzet.

Foto: wethouder Van Ballegooijen bij Werkplein

1 REACTIE

  1. Wat ik nou leuk zou vinden dat de gemeente voor ouderen en minima eens wat culturele evenementen organiseert. ( dit kan via hun organisaties [statushouders o.a.] ouderenbonden enz.) , want €1,— korting met Amstelveenpas bij het poppentheater hebben ze nog weinig aan bijvoorbeeld. Op dit gebied zijn er toch genoeg sponsoren en vrijwillers te vinden. ( om bijvoorbeeld oudere mensen op te halen.
    Want bij geld alleen kan een mens toch niet leven.
    Zo kan ik me nog een voorstelling in het stadsharttheater herinneren van een bekende zanger van licht klassieke muziek en allerlei amstelveense verenigingen waar ik met mijn indertijd lichtdementerende 86 jarige vader ben geweest. Hij vond het prachtig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.