Dinsdagavond en woensdag zijn de eerste 180 vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen aangekomen. Ze zijn ondergebracht in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel.

“De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal”, zegt burgemeester Tjapko Poppens. “De gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders vinden het belangrijk ook in Amstelveen Oekraïense vluchtelingen op te vangen en hulp te bieden. We hopen dat de vluchtelingen hier tot rust kunnen komen.”

Organisaties

Hartverwarmend is volgens hem de vele hulp die uit de Amstelveense samenleving wordt geboden om deze mensen te steunen en die een hart onder de riem te steken. De gemeente registreert de mensen die opgevangen worden. Daarnaast kijkt die welke dagelijkse voorzieningen en (medische) hulp nodig zijn. Daarover is de gemeente naar zij zegt in gesprek te zijn met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Participe, Joods Maatschappelijk Werk, de Vrijwilligerscentrale en de lokale Oekraïense gemeenschap.

Vergoeding Rijk

Het Rijk heeft gezegd dat het de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gemeenten gaat financieren. Maar de hoogte van de rijksbijdrage is nog niet bekend, ook niet wanneer het geld beschikbaar komt. Omdat nu al diverse zaken geregeld en daarmee ook bekostigd moeten worden, is op korte termijn een werkbudget nodig. Het college stelt de gemeenteraad voor een lokaal fonds ‘Opvang Oekraïners’ van 5 miljoen euro als voorfinanciering beschikbaar te stellen. De nieuwe gemeenteraad met daar nog een besluit over nemen.

Inwoners die Oekraïners zelf willen opvangen verwijst de gemeente naar takecarebnb voor een eerste screening. Amstelveners die al Oekraïense vluchtelingen in huis hebben, kunnen een afspraak maken om die te laten registreren. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïeners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl. Op de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd.

Meer informatie vindt u op: amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.