Een expositie ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van kunstschaatser Sjoukje Dijkstra (1942), die in Amstelveen opgroeide, werd zaterdag geopend door burgemeester Tjapko Poppens. De tentoonstelling is in de weekends (14.00 tot 17.00) te zien bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) aan Orion.  Behalve zij zelf kwam ook naar vriendin en kunstschaatser Joan Haanappel naar het gebouw van de VHA, evenals onder meer zanger Ronnie Tober, een vriend van Sjoukje.

De expositie toont, behalve van de plaatselijke schaatsvereniging de Poelster, veel door Dijkstra zelf beschikbaar gestelde persoonlijke attributen. De exposite is mede georganiseerd door de zich met historie en cultuur van het schaatswezen bezig houdende stichting De Poolster’, doe onder meer een Koek en Zopie beschikbaar stelde.

Viking

Ook zijn er veel Vikingschaatsen van de ontwerper en producent wijlen Co Lassche te zien, van wie diens zoon op de opening aanwezig was, evenals de in 1925 geboren trainster Annie Verlee van Sjoukje Dijkstra, die naar haar sportieve carrière de show bij Holiday on Ice stal en daarna met circusman Karl Kossmayer trouwde, met wie zij ook het circus Sjoukje Dijkstra begon. Haar dochter Katja Kossmayer was er ook.

Joan Haanappel, die na haar furore een ster werd bij de Wiener IJsrevue, sprak memoreerde het sportieve- en showverleden van de twee.

Foto: amstelveenweb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.