Hoewel er weinig verschil in hun verkiezingsprogramma’s valt te ontdekken (en die niet of nauwelijks door kiezers worden gelezen), blijven politieke partijen in deze verkiezingstijd toch vechten voor zo groot mogelijke fracties in de gemeenteraad. Voor D66 kwam donderdag Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66) naar verouderde kantorenwijk Kronenburg. Daar waren wel D66’ers bij, maar media waren niet uitgenodigd.

Wethouder Floor Gordon, lijsttrekker voor D66, probeert vijftien hectare leegstaande kantoren de wijk te transformeren naar een ‘woonwerkgebied met studentenwoningen, sportvoorzieningen, nieuwe kantoren en ontmoetingsplekken.’

Rijk tegen

Maar zij heeft voorlopig het Rijk tegen. De inspectie Leefomgeving en Transport liep namelijk namens de minister van I&W naar de Raad van State, omdat de gemeente zich niet zou houden aan het Luchthaven Indeling Besluit (LIB), dat bouwen ter plaatse verbiedt wegens de het nabij gelegen Schiphol. De wethouder wilde er 2500 studentenwoningen realiseren.

De wijk sluit aan bij Uilenstede waar er al 3400 zijn. Het LIB beschermt tegen vliegtuiglawaai. Daarom heeft de inspectie het beroep bij de RvS ingesteld tegen het Amstelveense bestemmingsplan. Floor Gordon vroeg haar partijgenoot Boulakjar (landelijk woordvoerder Wonen, RO en Leefbare Wijken) aandacht voor de tegenstrijdige signalen van de betreffende ministeries en het gebrek aan oplossingsgerichtheid. “De wetgeving staat ons nu toe om kantoren, hotels, of zelfs een asielzoekerscentra of gevangenis te bouwen op Kronenburg. We hebben er bewust voor gekozen geen reguliere woningen op te nemen in de plannen, maar studentenwoningen voor tijdelijk verblijf met campuscontract”, zegt Gordon. “Als je denkt in mogelijkheden, dan past dat prima. Zeker gezien het feit dat studenten al vijftig jaar op Uilenstede wonen. Daarnaast is het volgens de GGD Amsterdam het zeer onwaarschijnlijk dat studenten ernstige en blijvende gezondheidsschade oplopen van de geluidsbelasting”, zegt ze. “Wij hopen dat Faissal in Den Haag de urgentie kan onderstrepen van het zoeken naar oplossingen voor dergelijke maatschappelijke problemen, in plaats van blokkades”.

Kantorenwijk in verval
De eerste plannen voor de revitalisering van het gebied dateren al uit 2012, kort na de kantorencrisis. Maar toestemming van de ILT voor de studentenwoningen bleef toen uit. Een wetswijziging in 2018 gaf de gemeente meer zeggenschap en flexibiliteit bij het toevoegen van woningen om lokaal verpaupering tegen te gaan en de leefbaarheid te waarborgen. De gemeente vindt dat het bestemmingsplan voldoet aan huidige regelgeving, heeft naar haar zeggen grondig onderzoek gedaan en binnen de beperkingen een plan ontwikkeld, wat onder andere eisen stelt aan het geluid adaptief inrichten van het gebied. Kronenburg werd vervolgens als één van de zeven sleutelgebieden voor versnelling aangewezen door de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in het kader van de Woondeal met het ministerie van BZK. Het is opgenomen in de Nationale Omgevingsvisie.

Steun
Tijdens het werkbezoek, waarbij ook diverse lokale D66-leden en absoluut geen media aanwezig waren, werd volgens D66 zichtbaar dat de kantorenwijk Kronenburg flink in verval is geraakt. ‘De grootschalige leegstand van kantoorpanden en de bovengrondse parkeergarage geven het gebied een negatieve uitstraling.’ Faissal Boulakjar zou volgens de lokale afdeling gezegd hebben geschrokken te zijn van de situatie. Zij zou de problematiek in Den Haag gaan aankaarten en de minister oproepen om studentenwoningen in dit gebied mogelijk te maken.  Eerder spraken de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, studentenorganisaties, Amsterdamse kennisinstellingen en woningbouwcorporaties al hun steun uit voor de plannen. Schiphol is daar ook positief over. In het convenant Studentenhuisvesting is voor Amsterdam en de regio een inzet geformuleerd om 9.600 nieuwe studenten ter bestrijding van de kamernood. De realisatie van 2.500 betaalbare studenteneenheden op Uilenstede-Kronenburg is daar onderdeel van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.