Na Roel Smit van RTVA en Frits Suer, columnist van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), goeddeels overgenomen door amstelveenblog.nl, mengt nu ook lijsttrekker en fractievoorzitter Ruud Kootker (bbA) zich in de discussie over de profilering via gemeenschapsgeld van de lijsttrekkers die ook wethouders zijn van coalitiepartijen. Zij doen dat door de gemeentelijke informatiepagina’s in het Amstelveens Nieuwblad te gebruiken. Kootker vindt dat het niet kan.

Ook afgelopen week was het volgens hem weer raak, zegt hij. “Twee pagina’s over het historisch besef van Amstelveen natuurlijk voorzien van (weer) een foto van VVD’er Herbert Raat. Niets meer en minder dan een overzicht van wat hij de laatste vier jaren allemaal gedaan heeft op dat terrein. Met die successen komt de wethouder wel vlak voor de verkiezingen. Een paar pagina’s verder PvdA lijsttrekker en wethouder voor de PvdA Marijn van Ballegooijen met een complete pagina over ouder worden in Amstelveen. Maar veel feitelijke informatie ontbreekt. Meer dan de helft van de pagina is een foto, dan natuurlijk een quote van de lijsstrekker tevens wethouder en dan afsluiten met vier bulletpoints en een website vermelding. Hoe bedenk je dit? ”

Coalitie

Secretaris Frits Suer van bbA toonde al eerder aan dat het aantal pagina’s dat door wethouders wordt gebruikt om vooral zelf goed in beeld te komen tot grote hoogte steeg. “Voor Herbert Raat is het aantal benutte gemeentepagina’s in een jaar (tot en met 2 maart) gestegen tot achttien”, zegt hij. De bezwaren richten zich vooral op het feit dat gemeenschapsgeld wordt gebruikt om wethouders en lijsttrekkers van de zittende coalitiepartijen prominent in beeld te brengen.

Geen subsidie

Kootker: “Een lokale partij, die bovendien zonder enige subsidie vanuit de overheid werkt, betaalt alles uit eigen zak. Iedere euro die wij besteden aan onze verkiezingscampagne is voor het overgrote deel bij elkaar gespaard door de raadsleden zelf. Dat maakt het des te wranger dat de (landelijke) coalitiepartijen, die wel subsidie krijgen van de Rijksoverheid, op deze manier in onze ogen misbruik maken van de ondersteuning van de gemeentelijke communicatieafdelingen en budgetten.” Het officiële tarief voor een advertentiepagina is circa € 1250. Daar komen dan de kosten voor het maken van tekst en lay out nog bij.

Profilering

BbA wil er een einde aan komt en na de verkiezingen afspraken worden gemaakt over de inzet en inhoud van gemeentelijke informatiepagina’s. “Het kan niet zo zijn dat persoonlijke profilering meer aandacht krijgt dan actuele, noodzakelijke en gerichte informatie voor onze inwoners”, zegt hij. “Als hier met partijen geen afspraak over te maken valt, dan is het tijd dat de burgemeester, die per slot van rekening voorzitter is van het College van Burgemeester en Wethouders, grenzen gaat stellen.”

Op de foto vlnr: lijsttrekker Kootker, partijvoorzitter Bot en kandidaat-raadslid Montelbaan

14 COMMENTS

 1. Helemaal eens met BBA dat het unfair is om in deze tijd, als gemeente Amstelveen, pagina grote informatie te geven aan de inwoners. De ChristenUnie is dan wel een landelijke partij maar heeft het geld niet voor het opscheppen.

  • U drukt zich nog netjes en gematigd uit. Ik noem het uitvreten van de gemeentelijke en verstieren van het democratische proces. Gewoon wie de dikste portemonnee heeft, wint. Je wordt toch ook niet goed van al die VVD-reclame op Amstelveenz. En 3 x raden van wie dat is? Juist ja!

 2. ‘Mundus vult decipi.
  Ergo decipiatur.’

  Zoek maar op.

  De VVD is de meest corrupte partij. Daarom wordt zij steeds de grootste. Zo werkt dat in een democratie.

 3. En dan loopt Raat nog te zwetsen dat hij op de kleintjes let.
  P.S. Ik zou ook wel eens willen weten waar de dames en heren koffie gedronken hebben. Ook bij een horecagelegenheid van een partijgenoot?

 4. Interessant dat de twee media die hun kas hierdoor gespekt zien -Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveenz- niets melden over deze kwestie. Integendeel, wethouder Van Ballegooijen staat al weer prominent op de voorpagina bij eerstgenoemde.

  Je bijt natuurlijk ook niet in de hand die je voedt.

  • Inmiddels ook een stukje in het Amstelveens Nieuwsblad met natuurlijk als reactie de moeder aller jij-bakken van de fractievoorzitter van de VVD. (‘Ja maar, zij deden het ook.’)

   De reactie die je wist die ging komen.

   • Inderdaad, dat is de kracht van de VVD, meteen bluffen. Vier jaar geleden werd er bescheiden gebruik gemaakt van de gemeentelijke advertentieruimte. Ik weet niet hoe vaak Herbert Raat zo’n ruimte toen heeft benut, maar ten aanzien van onze wethouder Peter Bot was het eenmaal een pagina en eenmaal een dubbele pagina. Ook in mijn column heb ik geschreven dat een aantal pagina’s met echte informatie over je portefeuille verdedigbaar is. Noem het de wethouder “bonus”. Maar drie pagina’s vier jaar geleden is heel wat bescheidener dan 18 pagina’s die Herbert Raat zich op kosten van de gemeenschap heeft toegeëigend in het laatste jaar. Floor Gordon 10 pagina’s en Marijn van Ballegooijen 7 pagina’s.
    Ik durf te stellen, dat dit niets met informatievoorziening te maken heeft, maar alles met eigen profilering in het verkiezingsjaar. Het is misbruik maken van gemeenschapsgelden. Ik vind het onbegrijpelijk, dat de partijen dit zomaar accepteren. Het is in strijd met alle regels van fatsoen.

 5. In het Amstelveens Nieuwsblad staan ‘toevallig’ in verkiezingstijd paginagrote advertenties waarin wethouder Raat (VVD) zijn eigen beleid op gebieden als Financiën en Cultuur toejuicht. Op kosten van de gemeente (ons), natuurlijk.

 6. Herbert Raat vertoont het gedrag van een Zonnekoning die zich niet alleen onaantastbaar waant maar dat gaandeweg ook is geworden. Uit goedgelovigheid hebben kiezers en gemeenteraad hem verheven boven alle kritiek omdat die toch geen vat op hem heeft.

  Dit is een situatie waar democratie geen vat op heeft, omdat kritiek en tegenspraak haar enige middelen zijn.

  Men moet een beroepsvoorlichter niet laten besturen want dat is zijn vak niet. Hij is een professional in het manipuleren van waarheid en het bespelen van mensen. Daartegen leggen naïeve amateurs het af in het spel van de democratie. Onmacht regeert.

  De ellende is dat goede voorlichters niet per definitie ook goede bestuurders zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.