De andere zeven stonden er al dankzij de gemeentelijke diensten voor openbaar groen, maar wethouder Floor Gordon kwam helpen bij het planten van de laatste van de acht. Aan de Vierlingsbeeklaan kwamen buurtbewoners op de gedachte bomen te plaatsen voor een deel van de woningen. Nienke Groeneveld (foto links) maakte zich tot hun woordvoerster in het kader van Gordons actie ‘Groen moet je doen’.

Het werden inderdaad Knotwilgen, zoals Groeneveld had voorgesteld. “Het moesten niet te hoge bomen zijn, wegens de zon op deze huizen”, zegt ze. “Het moesten kleine bomen blijven, omdat wij anders minder zonlicht hebben.”

 Hartstikke blij

Wethouder Floor Gordon was al eerder aan de Vierlingsbeeklaan geweest, om de suggestie van Groeneveld op haalbaarheid te taxeren, samen met specialisten van de gemeentelijke plantsoenenafdeling. Want niet overal kan wat burgers vragen, door bijvoorbeeld ondergrondse leidingen. “Ik ben hartstikke blij dat het hier ius gelukt”, zei de wethouder. “Wij blijven bezig met het groen.”

 Tegels

Een groenere omgeving creëren door burgers te laten meedenken is het doel van de campagne ‘Groen moet je doen’ waar overigens in veel wijken aan werd meegedaan. Daar ging Gordon nu de haalbare suggesties van planten. “Men kan wel aanplant op het gemeentehuis bedenken, maar bewoners kijken er elke dag tegenaan”, zei Groeneveld, overigens de moeder van een gewezen kinderburgemeester, bij een eerder bezoek van de wethouder. Volgens Wilco van Rijn van de gemeentelijke afdeling groen wil men uit de papieren werkelijkheid komen. En daar heb je nu eenmaal inwoners voor nodig, begrijpt Gordon. Zij heeft tal van tips om de gemeente te vergroenen, zoals het wippen van tegels in voortuinen en die vervangen door planten.

Bloembollen

Ook aan de William Boothlaan (Keizer Karelpark) zag de wethouder een idee van de buurt: Het ontluiken van bloembollen en een betegelde straathoek, die werd verfraaid met een plantvak vol vlinder- en insectvriendelijke beplanting.

 Binnenkort worden nog meer groene ideeën uitgevoerd: aan de Molenweg komen boomspiegels en bij de kruising aan de Selde Rust – Van Heuven Goedhartlaan komt een kruidentuin. zegt de gemeente.

Wethouder Floor Gordon: “Bewoners zien als geen ander hoe hun directe leefomgeving groener kan worden. We zijn dan ook heel blij met alle mooie initiatieven die nu gerealiseerd worden. Ook merkten we dat de ideeën zorgden voor samenhorigheid in de wijken. Op het idee van de knotwilgen aan de Vierlingsbeeklaan werd 107 keer gestemd door enthousiaste buurtbewoners. We gaan dit voorjaar aan de slag met de uitvoering van de overige ideeën.”

Groene ideeën in uitvoering

De uitvoering van de initiatieven kost tijd. De overige ideeën zijn deels uitgevoerd of staan op het punt van uitvoering. De bedoeling is om voor de zomer nieuwe beplanting te hebben aangebracht. Voor alle ideeën gezamenlijk was een budget van € 100.000,- beschikbaar. Als alle initiatieven gerealiseerd zijn, bekijkt de gemeente of er nog budget over is. Dit budget kan dan weer worden ingezet voor nieuwe groenprojecten of initiatieven.

 

 www.amstelveen.nl/groenmoetjedoen

2 COMMENTS

  1. Ik word niet goed van al die zelfreclame. Ik snap dan ook niet dat Amstelveenblog al die onbenulligheden plaatst.
    Floor haar voornaamste taak was; wonen voor iedereen. Edoch wat heeft zij er met haar collega’s van D66, VVD en PvdA van gemaakt?
    Een enclave voor de grootverdieners en expats en waarin de rest mag ophoepelen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.