“Kinderen weten het allerbeste wat leuk spelen is”, zei wethouder Floor Gordon, die haar eigen zonen woensdag naar De Meent had meegenomen. Zowel kinderen als oudere buurtbewoners gaven daar hun voorkeuren weer met betrekking tot de herinrichting van een speelveld aan de Dr. Willen Dreesweg. Dat moet gerenoveerd worden en de bedoeling is dat het een avontuurlijke en natuurlijke speelplaats wordt.

De gemeente heeft daarvoor dertig mille beschikbaar en de kinderen mochten daar met hun keuzes niet bovenuit komen. Zij kozen speeltoestellen door fiches op afbeeldingen daarvan te leggen.

Ontwerp

Die varieerden van 1 tot 10, waarbij duizend euro werd vertegenwoordigd door één fiche. De speeltoestellen van de speelplaats liggen volledig in het zand, zegt de gemeente. Overlast van zand was aanleiding voor inwoner Tamir Dotan de gemeente te vragen een nieuwe ondergrond en om meteen de speeltuin opnieuw in te richten en te moderniseren.

Dat kan tegenwoordig gemakkelijk via denkmee.amstelveen.nl. Het is de bedoeling dat er aan de Dreesweg een avontuurlijke speelplaats komt, zei Maarten Box van de gemeente, die een presentatie gaf over alles wat en mogelijk is. Gemeentelijk landschapsarchitecte Lara de Graaf ontwerpt met de keuzes van de kinderen de vernieuwde speelplaats. Er waren ook leden van de zogeheten Kinderraad aanwezig, die er onder meer op toezagen dat hun leeftijdgenootjes met een handicap ook meet kunnen spelen. Opkomen voor kinderen net een beperking is namelijk hun thema dit jaar.

Zand

Tot nog toe werd alles door grote mensen beslist en was er te weinig aandacht voor natuurlijk spelen en wat kinderen zélf willen, zei Gordon. De keuzes bleven een beetje bij wipkippen. De wethouder vertelde dat de gemeente 230 speelplaatsen heeft. Die worden natuurlijk niet alleemaal nu vernieuwd, maar waar dat wel moet gebeuren, beslissen kinderen dus over wat er komt, waarbij zij niet over het beschikbare budget mogen komen. Verschil met het bestaande speelveld aan de Dr. Willen Dreesweg is bijvoorbeeld dat er nu een grote zandvlakte ligt, voor behoorlijke overlast zorgt, in de vorm van stuifzand, als het gaat stormen. Die gaat weg, hoewel er wel een beperkte zandbak blijft, maar met minder kans op stuiven, vertelde Box. Volgens de gemeente worden eenmaal per twintig jaar de speelplaatsen ‘onder de loep’ genomen.

Luisteren

Intussen hebben ook oudere buurtbewoners een stem. Die kwamen vooral ’s avonds. Maar Box probeerde kinderen zoveel mogelijk zonder ouders te laten beslissen. “Wij hebben gemerkt dat de keuzes anders uitvallen als de ouders erbij zijn”, zei hij. De bedoeling was dat er vier tot zes personen kwamen per tafel, waarop de keuze mogelijkheden in afbeeldingen en teksten  lagen. Met vooral kinderen bij kinderen. “Wij willen alleen maar luisteren”, zei Gordon. Aan de tafels bleek ook dat hergebruik van in gemeentelijk depot aanwezige toestellen het goedkoopst zijn. Overigens is hergebruik is wat Gordon, die ook de portefeuille Duurzaamheid beheert, zeer aanspreekt. Maar er konden nu eenmaal ook andere toestellen gekozen worden, zoals glijbanen (drie fiches), trampolines (5) en voor willen op een zogeheten Kempenaar, alsmede uit diverse soorten klimtoestellen. En de gemeente zorgt ook voor heuvels, gras en struiken. Want het moet een natuurlijke speelplaats worden. Dat staat dan wel al vast…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.