Er is nu één terrein voor het zogeheten 3X3 basketball. Wethouder Rob Ellermeijer opende dinsdag (1 maart) het zogeheten 3X3 Legacy Court bij de speelplaats Hortensialaan op de hoek van de Duindoornlaan. Er komen er meer, denkt hij.

Daar is al een veld waar men basketbal met twee baskets kan spelen. Daarin spelen vijf tegen vijf spelers. Maar in de nieuwere versie spelen er drie tegen drie, met één basket.

Spelregels

De spelregels zijn ook anders dan bij het oude ‘basketbal’, vertelde Mark Schuurman van de stichting 3X3 United. De op het (stenen) veld aangebrachte lijnen zijn ook anders. Wie bijvoorbeeld een bal dichtbij door het net gooit, binnen een halve cirkel daaronder, heeft een punt, maar wie het verder (buiten een vierkant), doet scoort twee punten voor zijn team. Ellermeijer ziet er een sport voor heel de buurt in. Het nieuwe basketbal wordt ook op de volgende Olympische Spelen toegelaten. Overigens wil de stichting zowel de buurt aan het sporten krijgen als naar professionals begeleiden. Volgens Geert Crielaard van de gemeente gaat het snel veel sneller dan wanneer er vijf tegen vijf op een groter veld spelen.

Gemeenschap

Die ervaring heeft ook Ellermeijer, doe dinsdag een demonstratie bekeek. “Ik denk dat dit een nieuwe vorm is om de buurt in beweging te krijgen”, zei hij. Jongeren uit de buurt worden door Stichting 3X3 Unites opgeleid tot lokale rolmodellen: Leaders. Ze krijgen een door NOC*NSF gecertificeerd diploma en zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en activiteiten op het plein. “Deze jongeren zorgen ervoor dat er een gemeenschap ontstaat. Het nodigt uit mee te doen en met gezondheid bezig te zijn. Het is echt een waardevolle toevoeging aan de buurt. De gemeente steunt hun inzet en die van de partners van harte”, zei Ellermeijer.

Pioniers

De eerste lichting 3X3 Leaders zijn pioniers, die zorgen voor het veld en de omgeving en houden contact met de gemeente over het onderhoud. Hiervoor wordt binnenkort een vervolgconvenant opgesteld.

Het 3X3-programma in Amstelveen is een initiatief van Stichting 3X3 Unites en de Amstelveense basketballclub MBCA. Het wordt ondersteund door de Nederlandse Basketball Bond en het lokale Sportakkoord Amstelveen. Verzekeraar Zorg en Zekerheid is van het begin af een belangrijke partner van 3X3 Unites. “Bewegen is gezond, maar in teamverband sporten en onderdeel zijn van de 3X3 community, is nog gezonder”, vertelt Kornelis Brouwer van Zorg en Zekerheid. “Zo versterkt ‘onze’ basketbalsport de ontwikkeling van de jongeren en de wijk.”

Het afgelopen jaar zijn twaalf jongeren tussen de 16 en 24 jaar geselecteerd om de opleiding tot 3X3 Leader te volgen. 3X3 Leaders leren verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Daarnaast leren ze activiteiten te organiseren en de bewoners van de wijk hierbij te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.3X3unites.com

Spelers en wethouder Ellermeijer (met bal, tweede van links).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.