Komen er ook vluchtelingen uit Oekraïne naar Amstelveen en is de gemeente dan er op voorbereid die op te nemen? Dat vraagt Henk Stoffels van de ChristenUnie schriftelijk aan B&W. Hij wil ook weten of het voormalige Ballast Nedam-gebouw niet gebruikt kan worden, waar ooit een noodopvang voor vluchtelingen uit onder meer Syrië kwam, die overigens nauwelijks als zodanig functioneerde.

Kiev ligt op nog geen 2000 kilometer van Amstelveen en de vluchtelingenstroom naar het westen is al een paar dagen aan de gang en zal zeker ook Nederland bereiken, redeneert Stoffels.

Actie

De belangrijkste vraag is dus of de gemeente wel bereid en ook voorbereid is om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Verder wil de CU weten of de gemeente bekend is met de aanwezigheid van gastgezinnen. Wat is de staat nu van het Ballast Nedam-pand, vraagt Stoffels. “Als de gemeente Amstelveen bereid is vluchtelingen op te vangen moet er nu actie worden ondernomen”, vindt hij.

Zelf heeft Stoffels, tijdens de Kosovo oorlog, gewerkt in een vluchtelingenkamp in Albanië en hij zegt verrast te zijn door de gastvrijheid van de Albanezen. “Het armste land in Europa, maar er werden geen grenzen gesloten voor de vluchtelingen en deuren geopend. Het eten, dat ze zelf bijna niet hadden, deelden zij toch met de gevluchte Kosovaren.” Veruit de meeste Amstelveners hebben het volgens hem goed. De ChristenUnie roept Amstelveen op zich voor te bereiden op de komst van vluchtelingen, ruimte te creëren en klaar te staan.

De stichting Takecare.org kan en wil volgens haar bemiddelen voor particulieren die voor maximaal drie maanden een vluchteling in huis wil opnemen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.