Al ervaart 37,4% van de Amstelveense bevolking een vorm van overlast, is ruim 17 procent al slachtoffer geweest van criminaliteit en 70% van de bevolking ontevreden over de BOA’s, dat is nog altijd minder dan het landelijk gemiddelde in gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. De gemeente zegt, zich baserend op de zogeheten Veiligheidsmonitor 2021, dat Amstelveen nog steeds veilig is.

Aan de Veiligheidsmonitor (VM), de tweejaarlijkse verzameling van onveiligheidsgevoelens, uitgebracht door het CBS, werkten 350 Amstelveners me.

Vermogen

De VM deed onderzoek naar overlast, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie. Amstelveen scoort op veel onderdelen significant beter dan het landelijk gemiddelde van gemeenten met meer dan 70.000 inwoners, zegt de gemeente. Van de bevraagde Amstelveners mogen dan 37,4% een vorm van overlast ervaren, het landelijk gemiddelde is meer dan de helft (51%). Overigens is het percentage bewoners dat slachtoffer werd van criminaliteit nauwelijks lager dan het landelijk gemiddelde: 17,2% tegenover 17.5%. “Significant minder Amstelveners zijn slachtoffer van vermogensdelicten (7,8%) dan landelijk (11,8%)”, zegt de gemeente.

Tevreden over politie

Tevreden of zeer tevreden is 57,3 % van de ondervraagden over de gemeente wat leefbaarheid en veiligheid betreft. Die dikke helft plaatst Amstelveen het beste boven het landelijk gemiddelde, dat uitkomt op een percentage van 42,7. Maar meer dan 70% is niet tevreden over de gemeentelijke handhavers, kan met uit de cijfers opmaken. Bijna dertig procent is over die handhavers (BOA’s) tevreden, nauwelijks boven het landelijk gemiddelde (29,6 tegen 29,9). Bijna 40 procent (39,6%) van de Amstelveners blijkt (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in de eigen buurt tegenover. Het betekent dat meer dan zestig procent daar ontevreden over is. Landelijk was het tevredenheidspercentage 37,2.

Blijven investeren

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over het feit dat Amstelveen op veel fronten goed doet qua veiligheid. “De uitkomsten van de veiligheidsmonitor laten zien dat het veiligheidsgevoel van Amstelveners op een aantal punten is verbeterd en dat inwoners de inzet van de gemeente en de politie waarderen. Daar staat tegenover dat nog altijd veertien procent van de Amstelveners het slachtoffer wordt van een delict. Samen met politie moeten blijven werken aan de veiligheid van Amstelveen.” Overigens vonden de enquêtes plaats tijdens de Covid-19 tijd, toen velen thuis waren. Het CBS sluit niet uit dat het van invloed is geweest op de uitslag.

De veiligheidsmonitor vindt men op: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2022/veiligheidsmonitor-2021

2 COMMENTS

  1. Die ontevredenheid over BOA’s is niet zo gek, want in het gewone leven krijgt de burger nu eenmaal vaak met deze mensen te maken als hij naast het potje piest. Foutparkeren, verkeersboetes, glippen in ov , troep naast de vuilcontainer zetten enz. Ik vind dus dat het hoge percentage van ontevredenheid juist duidt op het feit dat ze hun werk goed doen. 😂😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.