Er kunnen via een speciale regeling dan wel voor dit jaar twintig sociale woningen voor woningzoekenden tussen de 28 en 34 jaar door de gemeente worden aangeboden, maar recente triomfantelijke berichtgeving van de lokale overheid schoot bij GroenLinks in het verkeerde keelgat. Het is volgens GL-fractievoorzitter en -lijsttrekker Lennart de Looze (foto) een druppel op een gloeiende plaat en een dode mus.

De speciale regeling van de gemeente, voortkomend uit het feit dat men op 28-jarige leeftijd geen recht meer heeft op tijdelijke huisvesting via een jeugdcontract, lost volgens De Looze niets op.

Geen beleggingsproduct

Als twintig mensen voorrang krijgen bij woningtoewijzing, zullen twintig anderen alleen maar nog langer moeten wachten, zegt hij. GroenLinks pleit al jarenlang voor meer sociale huurwoningen. Volgens die partij is men het in de gemeenteraad wel eens over het grote woningtekort, maar geenszins over de oplossing daarvoor die GroenLinks biedt. De partij vindt dat er een grotere rol voor de gemeente ligt. “Die moet projectontwikkelaars en verhuurders binden aan heel strakke eisen. Maar andere partijen vinden het lastig om in te grijpen in de markt”, zegt De Looze. “De collegepartijen gaan door met het bouwen van dure appartementen, of leggen huisjesmelkers geen strobreed in de weg. Iedereen heeft een woning nodig. Wonen is een recht. Door van onze huizen een markt te maken, zijn de verschillen tussen mensen steeds groter geworden. De één verdient veel geld aan het bezit van huizen, terwijl de ander zich suf zoekt naar een betaalbare woning. Een huis is om in te wonen, geen beleggingsproduct.’’

Gemeente moet meer doen

De oplossing ligt volgens hem dus in handen van de gemeente. Zij moet volgens GroenLinks de woningmarkt reguleren, huisjesmelkers weren, huren bevriezen en de woningen bouwen die nodig zijn. “Bouw betaalbare woningen”, zegt De Looze. “Projectontwikkelaars gaan dit echt niet uit zichzelf doen; die willen geld verdienen. Wat de markt niet doet, zal de gemeente dus zelf moeten doen.”  In 2020 diende GroenLinks een motie in voor het voeren van een actief grondbeleid. Dat betekent dat de gemeente ontwikkelgronden beheert en aankoopt, om zo volledige zeggenschap te hebben over de bouw van de woningen die nodig zijn. De Looze: ‘Door je als gemeente actief met de woningmarkt te gaan bemoeien, kan je voorkomen dat er overal villa’s, zoals hier, of dure appartementen komen. Als je dat niet doet, dan wíl je de wooncrisis niet oplossen.”

Overigens probeert de gemeente huisjesmelkers al te weren door aan een regeling voor de bereiden waarbij de koper van een huis, goedkoper dan € 411.000, verplicht is er zelf te gaan wonen. Amsterdam heeft een dergelijke regeling, maar daar ligt het ‘opkoopbedrag’ boven de half miljoen euro. GroenLinks had het hier ook hoger willen hebben.

1 COMMENT

 1. Het hypocriete en veren in de kont stekende gedrag van de huidige zittende coalitie van VVD/D66 /PvdA is werkelijk om wild van te worden via alle mogelijke manieren.
  De achtergrond van deze foto vormt al an sich een illustratie van het complete failliet van het Nederlandse woonbeleid op alle bestuursniveaus . Wel volop ruimte voor dure stadsvilla’s, appartementen ( tot aan >200m2), rijtjeshuizen van > 6ton, maar geen ruimte voor de modale verdiener, waardoor onze jeugd wegtrekt en onze bejaarden vereenzamen, want daarop hebben de landelijke en lokale overheden ook een afbraakbeleid gevoerd.
  Ik zeg helemaal niet dat bovenstaande villa’s helemaal niet gebouwd mogen worden, maar als “dienende overheid in een transparante democratie voor iedereen” beleid moet voeren voor alle maatschappelijke groepen .
  En dat doen m.n. de VVD en in haar kielzog D66 net niet.
  Zij dienen de “vrije markt” die alleen “vrij” is als je genoeg geld hebt. Daarvoor is zij zelf bereid om bepaalde grondrechten als wonen te vertrappen.
  17 jaar wachten op huisje in de soc sector en een gewoon rijtjeshuis dat zo’n 15x een modaal jaarsalaris moet kosten en een 4 kamerappartement in de vrije sector minstens>€2000,— is natuurlijk van de zotte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.