Omdat voor haar in de internationale stad die Amstelveen zegt te zijn ook de buitenlanders meetellen, vooral de expats, heeft de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) haar de standpunten uit haar verkiezingsprogramma in een Engelstalige brochure gepresenteerd. Die werd vrijdag ook officieel aan Peter Mayne aangeboden, die trouwens als dertiende staat op de kandidatenlijst van bbA. Zijn vrouw staat als vijfde op de lijst. Secretaris (en oud-journalist) Frits Suèr had een kort interview met Mayne. ‘Voor de Brit is Amstelveen een wahalla’, zei hij daarin.

(DOOR FRITS SUèR)

Als Peter Mayne wordt gevraagd hoe hij als Brit tegen Amstelveen en de politiek aankijkt zegt hij: “Eigenlijk moet je dan zeggen dat we op dit moment van de Britten vooral kunnen leren hoe het niet moet. Amstelveen is voor de buitenlander een walhalla, al is er natuurlijk best wel wat te verbeteren”.

Vertegenwoordiger

Peter Mayne (61) is de nummer 13 op de kieslijst van bbA. Zijn interesse in de lokale politiek werd gewekt door zijn vrouw Kitty, die al in bbA actief was en nu 5e op de kieslijst staat. BbA wilde graag een vertegenwoordiger van de vele in Amstelveen woonachtige buitenlanders op de kieslijst, dus de link was gauw gelegd. Mayne werkt bij KPMG International op het hoofdkantoor in Amstelveen.

Dorpsleven

Peter Mayne woont sinds 2004 in Amstelveen. Hij erkent dat er betrekkelijk veel Britten wonen in Amstelveen. Waarom is dat? Mayne: “Deels als reactie op de Brexit. Maar niet alleen daarom. Britten voelen zich hier heel prettig. Alles is bij de hand, dichtbij en heel toegankelijk. Amstelveen heeft hele goede scholen, uitstekende sportfaciliteiten en fantastische fietspaden, iets dat je nooit zou tegenkomen in Engeland. De ideale ‘dorpsleven’.

Peter vindt het leven in Amstelveen heel prettig, vooral het vele groen in de gemeente. “Ik geniet bijvoorbeeld echt van de heemparken, de enorme rijkdom en variatie aan planten. Ik maak gebruik van een plant spotter app om de Nederlandse namen te leren en ik heb er al zeker 125 verschillende planten in opgeslagen.”

Mayne vervolgt: “Ik vind de infrastructuur en het groen heel belangrijk. Maar als je mij vraagt of het in de afgelopen 18 jaar beter is geworden, kan ik niet altijd ja zeggen. Er wordt veel geld gestopt in grote projecten, zoals de A9 en Beneluxbaan, maar ik zie de dagelijkse zorg voor ons stad teruglopen. Bijvoorbeeld, op veel plekken worden bomen gekapt en wordt groen weggehaald, maar er komt niets voor terug. Er wordt te rigoureus gesnoeid omdat het lekker makkelijk (dus goedkoop) is qua onderhoud.”

Prioriteiten

Mayne ziet ook wel een paar andere problemen waar wij als bbA gauw iets aan moeten proberen te doen. Namelijk de woonproblematiek. Anders wordt straks een te groot deel van Amstelveen bewoond door mensen met een groot budget. Dat gaat ten koste van de eigen bewoners . Je ziet nu al jongeren wegtrekken naar andere plaatsen, omdat de huizen voor hen niet te betalen zijn. Als de originele Amstelveners weggaan, gaat dit ten koste van het karakter van Amstelveen.

Tenslotte heeft Mayne nog wel een hartenkreet: de journalistiek. “Ik mis een onafhankelijke krant in Amstelveen. Waar journalistiek ontbreekt, is de democratie in gevaar. Zeker daar waar partijen al vele jaren aan de macht zijn zoals in Amstelveen is het kritisch volgen van de macht noodzakelijk. Goed dat bbA zich daarvoor hard maakt en ik hoop, dat de partij dat blijft doen.”

Op de foto: vlnr fractievoorzitter Ruud Kootker, partijvoorzitter Bot en Mayne

4 COMMENTS

  1. Ik heb verder helemaal niets met de bbA maar vond dit een goed artikel en een prima idee.
    Gaat er dan eindelijk een positieve omslag in politiek Amstelveen plaatsvinden?

  2. Peter Mayne mist een onafhankelijke krant in Amstelveen: “Waar journalistiek ontbreekt, is de democratie in gevaar. Zeker daar waar partijen al vele jaren aan de macht zijn zoals in Amstelveen is het kritisch volgen van de macht noodzakelijk.”

    Iedere keer dat ik hier zoiets schreef, leidde dat tot een smalende reprimande van Johan Bos. Nu hoort hij het eens van een ander en zwijgt hij stil..

  3. Mijn reactie is verwijderd. Ik schreef dat Peter Mayne goed op de hoogte is van de politieke situatie in Amstelveen en dat hij recht van spreken heeft, net als iedere burger van deze ondemocratische stad. Met dat recht bereik je echter niets.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.