Eerlijk is eerlijk: De kandidaten van de rechtse partij Belang Van Nederland (BVNL) hebben een boodschap die geen van de andere politieke partijen in de gemeenteraad heeft. Bij andere fracties vindt men in de verkiezingsprogramma’s zonder uitzondering dat de zorg en het wonen beter, Amstelveen toch een groene gemeente moet blijven en vooral een veilige en sociale.

Niks nieuws dus. Op wie vraagt waarom er elf elkaar napratende fracties nodig zijn om zogenaamd de stem des volks te zijn, blijf ik het antwoord schuldig. Nou ja, GroenLinks en de SP laten voortdurend weten dat zij – in tegenstelling blijkbaar tot de rest van de gemeenteraad, in elk geval de coalitie – nadrukkelijk voor meer sociale woningen zijn.

Retoriek

De laatste tijd verkondigt ook de PvdA dat luid en duidelijk, maar als die zich bij de liberale coalitie van VVD en D66 kan aansluiten, draait zij opnieuw 180 graden. Dat er meer sociale woningen moeten komen, is dus van die partij niets dan verkiezingsretoriek. De laatste vier jaren heeft de PvdA niet één keer met links meegestemd tegen bouwprojecten die nul sociale huurwoningen opleverden. Dat was om de overige coalitiepartijen (D66 en VVD) niet te ontrieven.

Hoewel geenszins volgens de hedendaagse maatstaven politiek correct, laat BVNL nu een totaal ander gezicht zien dan wij van de gemeenteraad gewend zijn. De partij is tegen alle coronamaatregelen, elke uitbreiding van Schiphol en dure klimaatregelingen en voor een correctief referendum, ooit een der oorzaken van D66, maar nu vergeten. Misschien in de ogen van andere raadsleden zij de BVNL-standpunten volkomen misplaatst, maar die zijn ook niet meer van hetzelfde waarin de raad zich nu wentelt. In elk geval is partij tegen het nu gevoerde beleid in Amstelveen dat 1 op 1 papegaait wat in Den Haag, gedirigeerd door Parijs en Brussel, wordt gezegd en D66 aan ministers hielp in de persoon van Jetten en Kaag, die leiding geven aan departementen waar zij absoluut geen verstand van hebben.

Ik pleit er niet voor dat BVNL in de gemeenteraad komt, maar het zou wel weer eens een ander geluid laten horen dan door tig fracties wordt gedebiteerd. Intussen komt er rechts wel wat ruimte, nu de VVD een steeds linkser geluid laat horen. En hoe je het ook bekijkt: Die partij heeft nu eenmaal een rechter- en een linker vleugel.

3 REACTIES

 1. Als je de landelijke peilingen bekijkt, laat de VVD een gat op rechts vallen van om en nabij 40 zetels. Dat was ten tijde van Wiegel of Bolkestein ondenkbaar. Dat gat op rechts was er in Amstelveen nooit. Tot nu toe dan en daarom zou BVNL hier zomaar eens twee of drie zetels kunnen binnenharken. Al is het alleen maar omdat (voormalige) VVD-ers nu een keuze hebben op rechts.

 2. Ondanks dat:
  – BVNL eens een ander geluid laten horen dan door tig fracties wordt gedebiteerd.;
  – de VVD een steeds linkser geluid laat horen;
  – de VVD toch ook nog steeds een rechter vleugel heeft;
  – BVNL geen napratende fractie zal zijn zoals de 11 andere;
  – PvdA niet één keer met links meegestemd tegen bouwprojecten die nul sociale huurwoningen opleverden om de overige coalitiepartijen (D66 en VVD) niet te ontrieven;
  – BVNL tegen het nu gevoerde beleid in Amstelveen dat 1 op 1 papegaait wat in Den Haag (gedirigeerd door Parijs en Brussel) wordt bepaald;
  – D66 de regering aan ministers hielp in de persoon van Jetten en Kaag, die leiding geven aan departementen waar zij absoluut geen verstand van hebben;

  .. pleit Johan Bos er tóch niet voor dat BVNL in de gemeenteraad komt. Ondanks alles wil Johan Bos in de gemeenteraad dus geen tegengeluiden waarmee hij het eigenlijk best eens zou kunnen zijn.

 3. Alles wordt gedirigeerd door Parijs en Brussel. De meest stompzinnige opmerking die ik ooit heb gehoord. 1% van ons bnp gaat naar Brussel en wat naar Parijs gaat dat bepalen wij altijd nog zelf met ons inconsequente beleid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.