Studenten uit Amstelveen krijgen voorrang als er woningen komen in het aan Uilenstede grenzende Kronenburg. Dat antwoordde wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) woensdag op vragen  van AVA-raadslid Michel Becker. Die had berichten gelezen over 400 geplande woningen van Zadelhoff, die in een week waren driemaal waren overtekend.

Maar de 2500 woningen die de gemeente er wil hebben, staan er voorlopig nog niet, zei Gordon, die net naar de Raad van State was geweest, waar een klacht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Indrastructuur en Waterstaat is ingediend. Die klacht is gebaseerd op het luchthaven inrichting besluit (LIB), waarmee de plannen van Amstelveen in strijd zouden zijn, omdat bebouwing er wegens de nabijheid van Schiphol niet mag.

Sociale media

De gemeente denkt daar anders over. En Gordon zei dat de bouw van appartementen er primair voor studenten uit Amstelveen zijn. Dar zal zij ook met Zadelhoff en andere projectontwikkelaars bespreken. Aan hen zal worden gevraagd niet voor de gemeentelijke muziek uit te lopen. De overtekening voor de 400 woningen vond plaats na communicatie door de ontwikkelaar op sociale media, zei Gordon. Maar Amstelveense studenten worden geïnformeerd als de inschrijving daarvoor begint, stelde de wethouder Becker gerust. Hij was kennelijk geschrokken van de berichtgeving in de Telegraaf.

Vertraging

Overigens zal met de bouw pas kunnen worden begonnen na uitspraak van de RvS en het proces daar zorgt voor minstens driekwart jaar vertraging, zei Gordon. In totaal zal het nog wel twee jaar in beslag nemen voordat de bouw kan beginnen, dacht Gordon. Zij gaat met de beoogde projectontwikkelaars praten over voor wie er nou eigenlijk wordt gebouwd. Als het aan de gemeente ligt primair voor studenten uit Amstelveen en de regio, zoals trouwens ook in een eerden door de raad aangenomen en door AVA ingediende motie staat.

Fietsenplan

De lokale politieke fractie AVA kwam ook met een motie over aansluiting van de gemeente bij het ANWB Kinderfietsenplan. Die werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. In de motie stond onder meer dat maatschappelijke instellingen gedoneerde gebruikte fietsen opknappen en die distribueren onder kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen. Voor het plan stelt de gemeente 7.500 euro beschikbaar uit de algemene reserves.

Onder maatschappelijke organisaties, die ook voor het uitdelen zorgdragen, wordt volgens motie onder meer verstaan: sociale werkplaatsen van Participe en Ons Tweede Thuis. De motie was mede ingediend door de coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA) en de eveneens plaatselijke politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA).

Vrijheid

Ook wethouder Marijn van Ballegooijen toonde zijn enthousiasme voor het plan. De vijftig op te knappen fietsen, die de gemeente samen met maatschappelijke organisaties moet uitdelen, zijn naar de mening van fractievoorzitter Michel Becker van AVA slechts het begin. Het opknappen van de fietsen kost € 75 en € 100 per stuk, zegt de partij. “Voor kinderen in de leeftijd tussen 8 en 18 jaar is fietsen een manier om me te doen en in vrijheid de wereld te ontdekken. Helaas is de aanschaf van een veilige fiets voor veel ouders een dure, soms onmogelijke uitgave.” Volgens Becker neemt het aantal leerlingen op lagere scholen dat geen fiets heeft de laatste jaren toe. “Veilig leren fietsen is zo voor veel kinderen niet weggelegd en deelname aan het Verkeersexamen wordt bemoeilijkt.”

Het ANWB Kinderfietsenplan zamelt oude fietsen in en geeft die, na een opknapbeurt, aan kinderen waarvan men thuis de aanschaf van een goede fiets niet kan betalen. te kan aanschaffen, waarmee zij voor de dag kunnen komen. “Een fiets is, zeker voor kinderen, een vorm van vrijheid. Samen buitenspelen met andere kinderen, zelfstandig naar school of andere activiteiten kunnen, is voor de ontwikkeling en acceptatie belangrijk”, vindt AVA.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.