Het elkaar van aan corruptie grenzende belangenverstrengeling beschuldigen binnen de overheid heeft een groot gehalte ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’, om het eens in antieke woorden te zeggen. In elk geval geldt dat voor de gemeenteraad, louter in naam het hoogste plaatselijke bestuursorgaan. Daarin zitten zich om onduidelijke redenen ‘volksvertegenwoordigers’ noemende lieden, behorend tot diverse partijen, maar zich in woorden of kiesprogramma’s nauwelijks of vrijwel niet van elkaar onderscheidend. Voor raadslieden vist men in een vijver van ijdelheid en verlangen naar leiderschap, verbloemd met de leuze dat zij zich inzetten voor algemeen belang.

In feite komt men al gauw terecht bij bestuursleden en vrijwilligers die zich naar hun mening toch al tot de bovenste lagen van de gemeenschap zijn gestegen of op dat niveau willen komen. Dat zal ook wel de oorzaak ervan zijn dat ik op recepties en bij andere lokale evenementen altijd dezelfde mensen zie. Je behoort nu eenmaal bij hen die, in elk geval vroeger, de notabelen heetten of niet.

OA

Een voormalig bestuurslid van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) vertelde me eens dat nu eenmaal zo de werkelijkheid is. Tweehonderd mensen regeren heel het land, maakte ik uit zijn woorden op. Nou ja, hij zei dat die belangrijk zijn voor de genomen beslissingen, wat volgens mij op hetzelfde neerkomt. In Amstelveen is het allemaal nog erger. Daar maakt een minimale minderheid de dienst uit. Men heeft iets in de melk te brokkelen bij bijvoorbeeld een plaatselijke sportvereniging of een bedrijf en zit tevens in de gemeenteraad. Of men speelt in ondernemersland een aardig partijtje mee, wat niemand ervan weerhoudt ook de belangen van dat deelgebied bij de lokale overheid te dienen. Zeker in de hoogste kringen van de stad kent iedereen elkaar. Het kan nu eenmaal blijkbaar niet anders.

RTVA

Dus vindt men binnen de hedendaagse coalitiepartijen VVD en D66 ondernemers die ook belang hebben bij de verkeerssituatie in het Oude Dorp. En oud-voorzitter van de lokale omroep Pieter Montelbaan staat op de tweede plek van de kandidatenlijst voor Burgerbelangen Amstelveen (bbA). In de gemeenteraad vindt men allang VVD-raadslid Victor Frequin, die ook op het gebied van tennis een belangrijke rol speelt en de lokale voorzitter van zijn partij is ondernemer en eigenaar van het voormalige pand Bajes, dat hij voor zijn bedrijf van de gemeente kocht. Men kan wel voor de bühne uit de gemeenteraad weglopen als toevallig een besluit over de belangen van zijn stichting, club, vereniging of firma aan de orde is, maar achter gesloten deuren is het betreffende onderwerp natuurlijk allang in fractievergaderingen besproken. De gespeelde onpartijdigheid doet de gewenste beslissing geen schade.

Dat is de realiteit waar men me heeft te maken. Geen wonder dus dat bbA radicaal voor het in stand houden van RTV Amstelveen is, zal een inwoner al snel denken. Of dat terecht is, laat ik in het midden maar in elk geval heeft de partij de schijn tegen. Die heeft gewoon een oud voorzitter van RTVA in haar midden. Nogmaals: Het kan blijkbaar niet anders. Maar democratie is misschien een even grote illusie als het duale stelsel, waarbij de gemeenteraad B&W zou controleren.

Oude Dorp

Geen wonder dus ook dat VVD en D66 de nieuwe verkeerssituatie in het Oude Dorp prima vinden een mening die – zuinig gezegd – niet door iedereen wordt gedeeld. Ik beweer ten aanzien van wat de beslissing werd van de raad niet het tegendeel, maar zeg alleen dat aan belangenverstrengeling lokaal niet is te ontkomen. Misschien ook nationaal niet. De vijver blijkt te klein.

Ultra democratisch is dat niet, begrijpelijk wel. De vijver is niet groter en met een beetje goede wil kan men zeggen dat die raadsleden voor bepaalde deelbelangen opkomen. Of dat automatisch ook algemeen belang is, waarmee raadslid Tawros Aslanjan (D66) gewend is te schermen, waag ik te betwijfelen.

24 COMMENTS

 1. “Voor raadslieden vist men in een vijver van ijdelheid en verlangen naar leiderschap, verbloemd met de leuze dat zij zich inzetten voor algemeen belang.”

  Politici en journalisten hebben ijdelheid, de pretentie van algemeen belang en minachting voor gewone burgers met elkaar gemeen. Dat is ook belangenverstrengeling.

 2. De column daar heeft u grotendeels gelijk in, alleen hij is niet zo scherp.

  U noemt Pieter Monkelbaan die van maart 2013 tot mei 2017 voorzitter was van RTV Amstelveen en destijds niet betrapt kon worden op lidmaatschap van politieke partijen.
  Daarna waren PvdA’ers Henk Bleekemolen en Hans Steenvoorden jarenlang bestuursleden en onder meer voorzitter van RTV Asmtelveeen. En toen beide heren in 2020 het bestuur verlieten, toen wilde opvallend genoeg wethouder Ellermeijer namens het college een einde maken aan de omroep. Zou er een verband zijn? PvdA was coalitiepartij en beide heren hadden functies bij de PvdA Amstelveen. Kortom andersom is dat ook het geval!

  U noemt ook Tim Lechner niet, oprichter en oud-raadslid van AVA, die net weg was en nog actief was voor de VVD die ook bij RTV Amstelveen bezig was ook als hoofdredacteur (!). En dat allemaal in de periode 2014-2016, waarbij hij AVA oprichte.

  U noemt niet dat met betrekking tot het Oude Dorp mensen als Remco Snoek (thans raadslid en eigenaar Wine Kitchen), Tawros Aslanjan (D66) en VVD-voorzitter Claudio Mancinelli een direct belang hebben met hun ondernemingen waar ze een belang in hebben, die aldaar gevestigd zijn. U noemt ook niet dat VVD’ bestuursvoorzitter Claudio Mancinelli een belang heeft in het huis-aan-huis blad AmstelveenZ.

  En ook niet dat AVA-fractievoorzitter en lijsttrekker Michel Becker die via zijn DeMediaBV AmstellandNieuws uitgeeft dat bol staat van reclames voor AVA. Johan Bos werkt daar ook voor trouwens.

  U kunt een oud-voorzitter van RTV Amstelveen aanhalen die 5 jaar geleden daar actief was en toen niet politiek actief, maar ik denk dat het probleem veel meer bij actieve situaties leeft bij VVD, D66 en AVA zoals hier in reactie beschreven. Iets dat u NIET in het stuk heeft meegenomen. Beetje selectief…

  • Ja, ja, het is wat in het land van de democratie! Volkomen terecht over de hier genoemde personen. Politiek van de dorpspomp tot op het bijna corrupte af. ( zoals de aanschaf indertijd van de Bajes)

  • Goed dat ik het weet! Volgende keer dat ik een visje eet in die hut van Remco Snoek, trek ik uit mezelf 10% van de rekening af op vertoon van een lidmaatschapskaart van de voetbalclub. Bij de VVD zijn ze helemaal van de pot gerukt op dit punt zeg.

  • “Op vertoon van deze pas maakt u kenbaar dat u lid bent van de VVD – Amstelveen en krijgt u bij afname van een product of dienst korting of een ander voordeel bij het deelnemende bedrijf.”

   In de Sovjet-Unie werden leden van de Communistische partij ook op allerlei manieren bevoordeeld. Geldt dit ook als zo’n bevoorrecht bedrijf iets van de door de VVD gedomineerde gemeente gedaan wil krijgen?

 3. De belangenverstrengeling tussen de dominante VVD en de lokale media is het meest zorgwekkend, want schadelijk voor een open en eerlijke lokale democratie. Het is een lokaal monsterverbond, een totalitaire minidictatuur die tegengeluiden onderdrukt en zelfs cancelt. Zoals op dit forum.

 4. Johan Bos email mij nu dat hij mij niet heeft verbannen. Merkwaardig. Als ik onder mijn eigen naam reageer, wordt dit niet geplaatst. Een tijd lang werd ook App geblokkeerd. Daarom moest ik weer een andere schuilnaam gaan gebruiken. Dit blokkeren van mijn reactie gebeurt ook als ik een schuilnaam gebruik maar met mijn eigen email adres. Volgens Johan Bos komt dit door ‘het systeem’.

 5. CeeBee, je hebt nooit bezwaar gemaakt tegen de beperkingen van mijn vrijheid van meningsuiting door Johan Bos. Wat zegt dat over jou als ‘democraat’?

  Hoe anders dan met een ‘diarrhee’ kan ik testen welke blokkades nog steeds van kracht zijn?

  Sommigen – zoals Frank Bikker – schrijven hier onder verschillende schuilnamen. Zodoende lijkt het alsof zij minder vaak reageren dan zij in werkelijkheid doen. Hoor jij daar ook bij? Wie ben jij eigenlijk? Ben jij van de VVD?

  • Klopt helemaal, ik heb nooit bezwaar gemaakt tegen jouw ‘beperkingen van vrijheid van meningsuiting’. Integendeel zelfs, ik heb er hier juist meerdere malen openlijk voor gepleit dat er eens paal en perk gesteld moet worden aan jouw eeuwige herhalingen, het opdringen van eigen opvattingen aan anderen, het alleen maar opkomen voor eigen belang en wat dies meer zij. Dan hebben we dat helder nietwaar?

   Al je overige vragen ga ik niet voor zoveelste keer beantwoorden. Als je zoekt op dit blog (en de voorganger van dit blog), dan vind je al je antwoorden. Je hebt het namelijk al tien keer gevraagd.

 6. Over belangenverstrengeling gesproken:
  Het Amstelveens Nieuwsblad is in feite de gemeentekrant. Daarin staan immers – behalve paginagrote zelfreclame van de regerende coalitie – alle wettelijk verplichte bekendmakingen van de gemeente. Het AN lééft van de gemeente.

  Dat het AN tevens het partijorgaan van de VVD is, blijkt uit de VVD-reclame pal naast de naam van de krant en de talrijke foto’s van de lokale VVD-leider en -bestuurder.

  Dit verklaart waarom ook in het Amstelveens Nieuwsblad – net als in AmstelveenZ en dit AmstelveenBlog nooit een kritisch commentaar op de VVD zult vinden.

  ‘Volkspartij voor Vrijheid en Democratie’.
  Ja, ja.

 7. CeeBee, ik heb geen flauw idee wie jij bent en je bent te laf om het te vertellen. Aangezien je voortdurend probeert om mij de mond te laten snoeren, neem ik aan dat je gewoon een achterbakse VVD-er bent. Iemand anoniem bekritiseren is namelijk laf en oneerlijk. Daarom ben ik blij dat ik hier weer onder mijn eigen naam (Robert van Waning) kan schrijven als eerlijkheidshalve dat moet.

 8. ‘CeeBee’, mijn reacties waren on-topic en inhoudelijk totdat Johan Bos mij emailde met de bewering dat hij mij nooit had geblokkeerd.

  Dat was onwaar, maar ik ging natuurlijk wel meteen testen op zijn blokkades van mijn naam en (gedwongen) schuilnaam wellicht opgeheven waren. Dat bleek het geval, althans gedeeltelijk. Ik mag/kan nog steeds niet mijn website over Amstelveen invullen, want dan wordt mijn reactie niet geplaatst.

  Als pretense democraat begrijp je misschien dat ik moeite heb met een verbanning zonder dat ik een regel heb geschonden.

 9. Wat herhalingen betreft: Misstanden kunnen niet vaak genoeg worden herhaald zolang zij blijven bestaan. Zoals bijvoorbeeld de verstrengeling van de regerende coalitie en de lokale ‘pers’ die zodoende niet onafhankelijk is. De Mediaraad zou een (echt) onafhankelijk journalistiek onderzoek hiernaar kunnen subsidiëren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.