Het is verkiezingstijd dus oude geluiden klinken op uit de politieke partijen. Zo roept GroenLinks voor de zoveelste keer dat de gemeente ouderen in de kou laat staan, omdat er voor hen te weinig woningen worden gebouwd. De woonzorgvisie, waarin het beleid van de coalitie (VVD, D66 en PvdA) is vastgelegd en dat in de laatste vergadering door deze gemeenteraad moet worden vastgesteld, moet dan ook nodig op de helling.

Dat vinden althans de raadsleden Cheimaa Aouni en Stieneke Kruijer. Zij herhalen dat de gemeente ‘betaalbare’ woningen moet bouwen voor senioren. En snel, vindt de fractie. “Hoogwaardige woningen, gelijkvloers, die ruim genoeg zijn én betaalbaar – dat is wat nodig is.”

Winst maken

Volgens Kruijer benaderen B&W de seniorenhuisvesting zoals alle woningbouw. Dat wil zeggen dat zij het over laten aan projectontwikkelaars, meent GroenLinks. Kruijer: “Daardoor gaat het om winst maken en niet om goede zorg voor senioren.” Zij zegt te willen dat er bouwgrond wordt aangewezen voor initiatieven die níet om winst draaien. Cheimaa Aouni is het daar volledig me eens. Senioren die op dit moment een ongeschikte woning bewonen, hebben naar haar mening hulp nodig bij het vinden van een passende andere. “Voor hen moet de gemeente een makelaarsfunctie vervullen. Op dit moment zit de woningmarkt in Amstelveen ook voor senioren helemaal op slot. Als ik eerlijk ben, vind ik dat gênant.”

Meer woningen

GroenLinks zegt met concrete oplossingen te komen. “Er moeten sowieso veel meer betaalbare woningen bij komen”, vindt Aouni. Volgens haar kan dat in de woningbouwprojecten in de Legmeer, rondom de Bovenkerkerweg en een herontwikkelingsplan voor Orion (Middenhoven). “Als je de kans nu laat lopen, laat je senioren in de kou staan.”

De partij wijst erop dat de woonzorgvisie van het college nog kan worden aangepast. Aouni: “We weten dat veel Amstelveners uitgesproken opvattingen hebben over huisvesting van senioren. Tegen die mensen zeg ik: geef jouw visie door aan de fractie van GroenLinks Amstelveen, op fractie@groenlinksamstelveen.nl. Dat sterkt ons in de raadsvergadering van 16 februari, als de woonzorgvisie van B en W behandeld wordt.

Foto: Aouni (links) en Kruijer

4 COMMENTS

    • Hier wordt hardop gezegd, wat in de praktijk al vaak gebeurd. Er wordt een afweging gemaakt tussen de kwaliteit van leven en de behandeling. Aan mijn vader van 90 werd in het ziekenhuis ook gevraagd of ze moesten ingrijpen als hij nog wat ernstigs erbij kreeg. En zo heb ik er meerdere gekend, nog wel jonger dan 70 ook bij kankerbehandelingen. Mijn ervaring is dat de mensen moe zijn, ontzettend moe!
      En natuurlijk moet je oppassen voor een glijdende schaal, maar daar is nog altijd de persoon en de familie zelf bij.

  1. Bah, iedereen knokt weer voor eigen toko! Er zijn ook andere partijen die dit ook min of meer vinden vinden. Laten zij dit in verkiezingstijd dan ook zeggen en met een gezamenlijk plan op. dit punt naar buiten komen. ( ik noem dan PvdA, AVA, SP en misschien ook nog lijst Höcker en CU) Iets bereiken voor je achterban lijkt me toch wat belangrijker dan partijpolitiek op dorpsniveau. Bij elkaar moeten deze clubjes toch wel goed zijn voor zeker een 8 tot 10 zetels en krijg je misschien ook kans om D66 los te weken van de VVD, want op dit moment mag de eerste alleen tekenen bij het kruisje gezet door Raat. Pragmatisme moet de boventoon voeren.
    Zo blijf je hopeloos verdeeld en de VVD maar lachen.

  2. Ach, die zielige senioren toch. Dat al die partijen nu ineens aandacht voor senioren hebben is gewoon omdat ze de grootste groep in Amstelveen zijn. Vaak met een stevig vermogentje. En die van alleen AOW moeten rondkomen hebben tenminste een huis, misschien iets te groot, maar daar moet met woningruil toch iets aan te doen zijn. Het grootste probleem in Amstelveen zijn starters en jongeren met een klein inkomen, maar ja die zijn verkiezingstechnisch niet interessant.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.