Hoewel er in de gemeenteraad ook tegenstanders zijn ziet het er naar uit dat de volledige coalitie (VVD, D66 en PvdA) voor de bouw van het 58 meter hoge appartementengebouw op de plek van de Mercedesdealer en het tankstation aan de Ouderkerkerlaan zal stemmen. Ook raadslid Arnout van den Bosch van de PvdA, die zich de laatste tijd steeds voor sociale huurwoningen uitspreekt, stemde in met de volledig uit middeldure koop- en huurwoningen bestaande complex. Er komen 130 flats op zeventien verdiepingen, tot ergernis van de omwonenden.

Hetty Broerse sprak namens hen donderdag in bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN), waar de startnotitie voor de bouw werd behandeld, en zei dat de gemeente hun bezwaren heeft weggewuifd, die zij onder meer in brieven hadden verwoord. Wethouder Floor Gordon, die overigens wel hoorde dat de gemeenteraad eer verdeeld was rond het project, zei dat aan sommige bezwaren tegemoet was gekomen. Maar aan het belangrijkste, de hoogte, geenszins. De locatie past in de hoogbouwvisie van B&W en gemeenteraad en dat is het kader waarmee zij werkte.

Maatwerk

Overigens verwachten omwonenden schade aan hun woningen en past het pompeuze gebouw volgens hun niet in de omgeving. Die mening had ook fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen (bbA), die constateerde dat een deel van de grond verkocht wordt door de gemeente. Zijn partij is niet tegen de bouw van woningen op die plaats, maar wel tegen het massale karakter ervan. Volgens Gordon gaat het hoge gebouw als een ‘landmark’ voor de buurt dienen. “In heel de buurt is men het er niet me eens. We moete maatwerk maken”, zei Kootker, die trouwens verwachtte dat zijn standpunt en dat van anderen sneuvelt in de gemeenteraad, waar de coalitie nu eenmaal de meerderheid heeft. “VVD, D66 en PvdA hebben de handen ineen geslagen en de coalitie regeert volgens het principe van 50% plus één.” Hij vond dat men binnen de kaders keuzes moet maken.

Voldaan aan kaders

VVD-er Arjan Gerritsen zei het plan van harte toe te juichen en ook Tawros Aslanjan (D66) was blij met het voorstel. Er worden 130 woningen in het middeldure segment gebouwd, constateerde de laatste. “Er is volledig voldaan aan wat door de gemeenteraad is vastgesteld”, vond hij. Maar Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) vroeg zich opnieuw af voor die de gemeente nu eigenlijk bouwt. Zij had in de startnotie gelezen dat vooral om de medewerkers van internationale bedrijven gaat. “Wij moeten dat niet stimuleren en voor onze eigen ingezetenen bouwen. Ons woonaanbod voldoet niet aan een betaalbare huur. Laten we woningen bouwen waaraan behoefte is.” Maar Van der Bosch vond, hoewel hij in verkiezingstijd zegt sociale huurwoningen voor te staan, het gebouw dat verrijst op deze locatie passend en steunde het plan. En de partij van Kootker is volgens hem telkens tegen bouwprojecten, hoewel die voor meer huizen zegt te zijn. Maar volgens Van Rietschoten bevat een Landmark aan de Ouderkerkerlaan niet de woningen waarop Amstelveners zitten te wachten.

Meer dan de helft van de te realiseren appartementen in het gebouw is voor de verkoop bestemd.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.