De advocate Eva González Pérez is winnaar geworden van de Issue Award 2022 voor haar inzet voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. De award wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door het Amstelveense  marketingbureau Issuemakers aan een persoon of organisatie die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen.

Door de toeslagenaffaire werden, zoals bekend, ouders door de belastingdienst ten onrechte bestempeld als fraudeurs van kinderopvangtoeslagen en kregen zij te maken met strenge terugvorderingen bij kleine fouten.

Omtzigt

Advocate Eva González Pérez houdt zich al bijna zeven jaar bezig met de zaak. Ze staat veertig ouders bij die slachtoffer zijn van de affaire. Na een zaak te hebben gewonnen voor een cliënte liepen onderhandelingen met de Belastingdienst spaak. Daarop heeft de advocate Pieter Omtzigt benadert, waarna de eerste Kamervragen over het onderwerp zijn gesteld. Die en de bijbehorende antwoorden leidden uiteindelijk tot de media-aandacht, waardoor steeds meer informatie over de affaire naar boven is gekomen. Haar cliënten zijn inmiddels – deels – gecompenseerd voor het hun aangedane leed, maar González Pérez blijft zich inzetten voor de slachtoffers. De jury prijst de manier waarop González Peréz’ in haar werk de slachtoffers centraal stelde, waardoor het publieke debat daardoor niet langer om cijfers maar om échte mensen ging. “Als je ziet wie deze prijs voor mij hebben gewonnen, dat vind ik het gaaf om in dat rijtje te mogen staan”, zegt

Gonzaléz Peréz over de award. “Het is een eer, maar er is nog veel werk te verzetten op het gebied van de toeslagenaffaire. Ik ben nog lang niet klaar.”

Genomineerden

De andere twee genomineerden waren Jason Bhugwandass, met zijn agendering van problemen in de gesloten jeugdzorg, en Marnix Geus met zijn initiatieven rondom daklozenopvang.  Jason Bhugwandass heeft de missie om de jeugdzorg te hervormen en de gesloten instellingen af te schaffen, omdat die volgens hem nauwelijks te onderscheiden zijn van opsluiting in een gevangenis. Marnix Geus besloot vorig jaar in februari de dakloze Paul te helpen door een hotelkamer voor hem te boeken. Daar liet hij het niet bij zitten: Via LinkedIn vraagt hij aandacht voor de situatie van deze dakloze en zamelde al 30.000 euro in om hem en andere daklozen op lange termijn te helpen. Ondertussen is Geus gestart met het project Give me 5, waarin deelnemende hotels structureel vijf kamers beschikbaar stellen om daklozen in de wintermaanden van straat te halen.

Jury

De jury van de Issue Award bestond uit Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions), Mieke Ansems (VNO-NCW), Jurjen van den Bergh (DeGoedeZaak), Maria van der Heijden (MVO-Nederland), Dagmar Oudshoorn (Amnesty International Nederland) en Guido Rijnja (Rijksvoorlichtingsdienst).

Eerdere winnaars

In voorgaande jaren ging de Issue Award o.a. naar Black Lives Matter NL i.v.m. het Damprotest, Bart Kemp (Agractie Nederland) voor het boerenprotest en Tim Hofman voor een ruimer kinderpardon. In 2019 kreeg Arjen Lubach een Oeuvre award met zijn programma ‘Zondag met Lubach’, omdat hij daarin bijna wekelijks maatschappelijke issues belichtte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.