Van vandaag af kunnen vergunningen bij de gemeente worden aangevraagd, die nog zijn nodig voor toeristische verhuur van een woning. Men kan die bijvoorbeeld verhuren tijdens een vakantie. Maximaal is de vergunning dertig dagen per jaar geldig.

Amstelveners die hun woning willen verhuren hebben daarvoor sinds een aantal jaren een vergunning nodig.

Vakantie

Huiseigenaren mochten hun woning sinds februari 2019 al dertig dagen per jaar verhuren, mits zij dit meldden bij de gemeente. “We hebben dit mogelijk gemaakt om Amstelveners de vrijheid te geven hun woning te verhuren tijdens bijvoorbeeld een vakantie. Met het invoeren van een vergunningplicht kunnen we beter reguleren”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen). “Het gaat erom dat de leefbaarheid en het woongenot in Amstelveen er niet onder lijdt.”

Voorwaarden

Met het vergunningensysteem voert de gemeente besluitvorming uit over de huisvestingsverordening, die in september van kracht werd. Voor het verhuren van de woning aan toeristen geldt een aantal voorwaarden. Zo moet er een registratienummer worden aangevraagd, bijgehouden hoeveel nachten de woning wordt verhuurd en toeristenbelasting te worden betaald. Ook mag het geen woning zijn van een corporatie. Daarnaast mogen er maximaal vier personen in de woning, tenzij het een gezin is met meer dan twee kinderen.

Bed & Breakfast

Voor woningeigenaren die een Bed & Breakfast hebben of willen beginnen is sinds 15 januari ook een vergunning nodig. De verhuurder moet zelf aanwezig zijn en er mag maximaal dertig procent van de woning gebruikt worden voor Bed & Breakfast. Net als bij toeristische verhuur mogen er maximaal vier huurders in, tenzij het een gezin is met meer dan twee kinderen. Ook moet er per gastenkamer een parkeergelegenheid zijn op eigen terrein.

Overgangsfase

De gemeente ziet toe op een goede naleving van de opgestelde regels. Maar vanaf 20 januari geldt een overgangsregeling van twee maanden. In die periode kunnen verhuurders hun zaken in orde maken en doorgaan met verhuren. Van 20 maart af gaat de gemeente actief handhaven op overtredingen. In de overgangsperiode moeten de overnachtingen wel worden doorgegeven.

Meer informatie over de voorwaarden en vergunningsaanvraag is te vinden op www.amstelveen.nl/toeristischeverhuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.