Twee wethouders – Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen – openden maandag de Pride Photo Expositie in de openbare ruimte van het Stadshart. Beiden houden zich bezig met bezig met Emancipatie en Discriminatie. En daar gaat het in die tentoonstelling op het Handelsplein om, al heeft die dan alle vormen van seksuele geaardheid als onderwerp.

De rondreizende expositie is tot einde va de maand te bezichtigen in het Stadshart. Alle beelden hebben seksuele en gender diversiteit als onderwerp. De LHBTQ+ foto-expositie toont een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen, uit veertig landen ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. Een jaarlijkse internationale fotowedstrijd georganiseerd door de stichting Pride Photo, een Nederlandse organisatie. De Q staat voor ‘queer’ een term om fluïde identiteiten en geaardheden aan te duiden.

Ouderen

Projectleider Angelo Tromp van de stichting meldde dat formeel zijn organisatie niet onderdeel is van World Press Photo, maar wel vroegere directeur Micha Bruinsveld daarvan nu bij de selectie is betrokken. In de fototentoonstelling komen onder andere eenzaamheid onder ‘roze’ oudere, LHBTQ+ vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen en de beweging Black Lives Matter aan bod. Het doel van de tentoonstelling is dat het bezoekers confronteert met eigen vooroordelen en aannames. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen zet de regenbooggemeente Amstelveen zich in voor sociale acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap. “Met deze tentoonstelling willen we mensen niet alleen laten nadenken over diversiteit, maar ook het gesprek hierover op gang brengen,” zegt hij.

COC

Bij opening vertelde Marijn van Ballegooijen dat hij destijds niet met de man kon trouwen die hij liefheeft. Later kon dat wel. Hij zei dat de geschiedenis van homoweging getekend werd door onvrijheid. Pas in 1946 werd het COC opgericht, in de beginjaren streng gecontroleerd door de politie op de aanwezigheid van minderjarigen. De laatste decennia zijn de gelijkschakeling en tolerantie wel toegenomen, maar de transitie is er een van vallen en opstaan. “Voor veel jongeren is het nog steeds moeilijk uit de kastte komen.” En soms klinken bij voetbalwedstrijden nog tegen homo’s gerichte spreekkoren. Maar ook veel ouderen hebben het moeilijk. In zorgcentra vinden zij vaak geen gehoor voor het leven dat zij als homoseksueel hebben geleid.

Laagdrempelig

Floor Gordon zei dat de persoonlijke betrokkenheid van haar collega zwaar weegt, maar zij zelf ook uit is op een omgeving waar inclusie heerst. “Iedereen kan deze foto’s komen bekijken”, zei ze. “Met deze laagdrempelige tentoonstelling hopen we ook de mensen te bereiken die niet dagelijks nadenken over de positie van de LHBTI+ gemeenschap in Amstelveen. We willen iedereen uitnodigen om deze expositie te bezoeken.’

Via een OR code onder elke foto komt men meer te weten over de fotograaf en zijn werk. Over dat laatste vindt men ook een tekst bij de mammoet-plaat. De exposite bestaat uit twintig panelen. Naast de door internationale jury bekroonde foto’s zijn dus extra verhalen toegevoegd. Bij sommige foto’s is een audiofragment te beluisteren via de smartphone.

1 COMMENT

  1. Wanneer kunnen we een tentoonstelling verwachten over mensen met een “ niet westerse achtergrond” ,statushouders, woningzoekenden in de soc sector, illegalen ( die het lef hebben om wel eens een leegstaand kantoor te kraken in het keurige Amstelveen) , want deze zitten ook nogal eens in het verdomhoekje? Blijkbaar is deze groep nu in de mode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.