Geef nooit je bankpas en / of pincode aan iemand anders, ook niet in ruil voor een beloofd bedrag. Dat is een van de waarschuwingen van de politie aan vooral jongeren. Zij worden door criminelen vaak gebruikt als geldezel oftewel katvanger. Op zijn Engels heet dat in het criminele cybercircuit ‘money mule’.

Oplichters ronselen veelal jongeren om hun betaalpas of pincode af te staan in ruil voor een geldbedrag. Maar daarmee zijn ze wel geldezel geworden. De criminelen gebruiken hun bankrekeningen voor het opslaan of versturen van elders gestolen geld. Ze hebben door oplichterij van andere rekeningen gestolen en halen dat eraf met de ‘geleende’ pinpas.

Witwassen

De geldezel maakt zich schuldig aan het witwassen van geld en moet ook het gestolen geld terugbetalen. En de criminelen zijn spoorloos. Kunnen over het gestolen geld beschikken zonder dat iemand weet waar zij zitten. Behalve dat men nooit de bankpas of pincode aan iemand anders moet geven, komt de politie ook met de tip de code niet op te schrijven, naar die uit het hoofd te leren en niet door te vertellen. Raakt men de pas of code kwijt, dan moet men meteen naar de bank bellen en de rekening laten blokkeren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.