Eerder opende hij een aantal woningen voor zogeheten economisch daklozen, wat in feite neerkomt op mensen die door een scheiding op straat zijn komen te staan. Net voor de kerstdagen (donderdag 23 december) ging wethouder Marijn van Ballegooijen (zorg en welzijn) langs op de Graaf Janlaan. Hij praatte er onder meer met Marian van den Hul, coördinator van de locatie en werkzaam bij de Regionale Instelling voor Beleid Wonen (RIBW) voor Kennemerland en Amstelland en de Meerlanden. Het is blijkbaar een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg (begeleiding van mensen met langdurige psychiatrische problemen).

Volgens Van den Hul komen de bewoners aan de Graaf Janlaan echt tot rust. Maar zij zei ook dat woningschaarste in de regio, die sommige gescheiden mensen langdurig in een hotel doet wonen, een nijpend probleem is.

Klein gebaar

De wethouder bracht de nieuwjaarswensen van het gemeentebestuur en een kleine attentie voor de veertien bewoners en coördinatoren over. Als een klein gebaar waarmee B&W een hart onder de riem willen steken in deze onzekere tijd.

Ook bewoners van de andere locaties waar economisch daklozen opgevangen worden in Amstelveen, zoals aan de Bovenkerkerweg, twee hotels en het Parentshouse ontvangen deze attentie. Deze opvanglocaties zijn onderdeel van nieuw beleid dat de gemeente samen met de Amstelland gemeenten uitvoert.

Bank

Economische daklozen zijn mensen die hun woning kwijt zijn wegens een echtscheiding of hun baan hebben verloren en als gevolg daarvan woning uit moeten. Omdat hier vaak geen opvang voor is, slapen ze bijvoorbeeld bij vrienden of familie op de bank.

Van Ballegooijen zegt dakloze inwoners in het nieuwe jaar sterkte en alle goeds toe te wensen. “De gemeente vangt inwoners op die wegens allerlei redenen tussen wal en schip zijn geraakt wat betreft een woning. Door de toegenomen woningnood is hun leven heel onzeker. We zoeken met hen naar een nieuw thuis zodat het nieuwe jaar voor hen ook een nieuwe start kan zijn.”

Maar helaas is de enorme schaarste op de woningmarkt wel een groot probleem, geven hij en in de sector werkzamen toe.

4 COMMENTS

  1. Als ik lees dat zo’n 34% van de huwelijken eindigt in een scheiding, dan is deze opvang wel erg bescheiden in omvang. Natuurlijk zijn dat niet allemaal probleemgevallen, maar toch.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.