Met ruim 14 procent van de stemmen is de Amstelscheg door Noord-Hollanders online verkozen tot het meest bijzondere landschap van de Provincie. Volgens Noord-Holland voerde Amstelscheg sinds het begin van de verkiezing de lijst van 34 landschappen aan. De Amstelveense wethouder Floor Gordon en burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel mochten de aan de verkiezing verbonden prijzen in ontvangst nemen.

Het werd de laatste week nog spannend toen Texel met een inhaalslag begon, maar het eiland eindigde op de tweede plaats met bijna 11 procent. Bijna 8 procent stemde op de nummer drie: Eilandspolder bij Alkmaar.

Ambassadeur

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) reikte vrijdag (17 december) de prijs dus uit aan burgemeester van Ouder-Amstel en aan wethouder Floor Gordon. Jeroen Schepers, ambassadeur van de Amstelscheg, werd bedankt voor zijn inzet om Amstelscheg met groot succes onder de aandacht te brengen. Voor de verkiezing was elk landschap geadopteerd door een ambassadeur. Zij vertelden waarom een bepaald landschap volgens hen het meest bijzonder is.

Rommel zei in haar speech de stemmers goed te snappen. “De Amstelscheg is een groene parel, ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Het is een prachtig historisch landschap ontstaan rond de veenrivieren die nog steeds door het gebied slingeren. En dan hebben we hier ook nog polder de Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon die er bovendien aan bijdraagt dat we droge voeten houden bij extreme weersomstandigheden,” zei ze.

Bijzonder Provinciaal Landschap

Acht weken lang kon er worden gestemd op 32 provinciale landschappen. De verkiezing bereikte op social media 200.000 mensen en er werden ruim 4500 stemmen uitgebracht.

In Noord-Holland zijn die landschappen aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze bescherming zorgt ervoor dat Noord-Holland volgens haar een mooie provincie blijft om in te wonen, te werken en vrije tijd in door te brengen. “De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier.”

Overzicht

De 32 Bijzondere Provinciale Landschappen in Noord-Holland zijn (in alfabetische volgorde): Abbekerk en omgeving, Alkmaardermeer en omgeving, Amstelscheg, Assendelft en omgeving, Callantsoog, De Kampen, Eilandspolder, Haarlemmermeer-Noord, Het Gooi, Marken, Noord-Kennemerland, Oosterdijk, Oostzaner- en Ilperveld, Opmeer-Wognum, Oude Veer, Schagen, Schellinkhout en omgeving, Schermer, Spaarnwoude en omgeving, Texel, Tuinen van West, Vechtstreek-Noord, Vechtstreek-Zuid, Veenhuizen en Oterleek, Waterland, Westzaan en Omgeving, Wieringen, Wijde Wormer, Wormer- en Jisperveld, Zeevang, Zijpepolder Noord en Zuid en Zuid-Kennemerland.

Bijschrift foto: vlnr Ambassadeur Jeroen Schepers, burgemeester Joyce Langenacker, wethouder Floor Gordon en gedeputeerde Esther Rommel.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.