Burgemeester Tjapko Poppens wast nu zijn handen in onschuld. Hoewel B&W in eerste instantie een vuurwerkverbod bij de wisseling van oud- naar nieuwjaar niet nodig vonden kwam het verbod er landelijk toch wel, op verzoek van de burgemeesters. Amstelveen volgt de landelijke vuurwerkregels, die een verbid op knalvuurwerk, inclusief voorpijlen, werd 25 oktober meegedeeld. Maar de maatregelen van het kabinet gaan boven die van B&W.

Overigens wijst burgemeester Tjapko Poppens er op dat in het regionale Veiligheidsberaad geen raadpleging is geweest. Het landelijke Veiligheidsberaad heeft niet eerst niet alle 352 burgemeesters gesproken, voordat het kabinet tot een landelijk verbod besloot.

Voldoende

“In een aantal grote steden zoals Amsterdam was al eerder een totaal vuurwerkverbod aangekondigd”, zegt de met handhaving belaste wethouder Herbert Raat. “Wij vonden de landelijke regels voldoende voor Amstelveen, maar uiteraard houden we ons aan de nieuwe regels van het kabinet.”

Net als vorig jaar betekent een vuurwerkverbod nogal wat voor politie en de BOA’s van handhaving. Daar zijn portefeuillehouders Openbare Orde en Veiligheid (de burgemeester) en Handhaving (Herbert Raat) zich terdege van bewust. De inzet van beide is volgens Raat, die van plan is zelf te helpen met handhaven in de oudejaarsnacht, altijd maximaal gedurende de jaarwisseling.

“We zullen ons ook dit jaar goed voorbereiden. Dat neemt niet weg dat op bepaalde plekken op bepaalde momenten overlast kan ontstaan.” Uitgangspunt voor handhaving en politie bij de jaarwisseling is naar zijn zeggen de veiligheid van inwoners en medewerkers. “Overigens ben ik plan de vinger aan de pols te houden door rond de jaarwisseling een dienst me te lopen met onze handhavers.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.