Een ICT-lek maakt dat men alleen online met de gemeente kan communiceren als in her raadhuis ambtenarenaanwezig zijn, dus van 08 tot 17.00 uur. Dat is per brief aan de gemeenteraad meegedeeld en wethouder Frank Berkhout gaf woensdag informatie over de kwetsbaarheid van het wereldwijde cybersysteem tijdens raadsvergadering. Overal in de wereld hebben organisaties last van aanvallen op ICT-systemen via de zogeheten ‘Apache Log4j.tool’, zei hij.

Het lekprogramma dient om logboeken van websiteapplicaties bij te houden. In het weekend, nadat het bericht van de wereldwijde aanval de gemeente had bereikt, zijn er blokkades voor de indringer opgeworpen, maar volgens Berkhout waren aanvullende maatregelen nodig voor de ambtelijke organisatie die ook Aalsmeer omvat.

Firewal

Overigens worden volgens hem wereldwijde aanvallen afgeslagen door de gemeentelijke firewal.

In de brief staat ook dat de aanpak van het probleem wordt afgestemd met de informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en contact wordt gehouden met andere gemeenten en softwareleveranciers.

Alle webdiensten  voor burgers en ondernemingen blijven volgens de wethouder in de lucht en bij een test door dat  een extern beveiligingsbedrijf bleek dat de kwetsbare systemen van het netwerk veilig zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.