“Ontroerend”, noemde wethouder Marijn van Ballegooijen donderdag de tentoonstelling die hij opende in Villa Randwijck aan het Catharina van Clevepark. Daar waren 66 foto’s van jonge dementerenden te zien, het gevolg van een cursus die zij in dagbesteding hadden gevolgd. Wie er niet is geweest heeft ongelijk.

De foto-expositie is bij Villa Randwijck nog te zien tot en met 27 januari (maandag t/m vrijdag 09.00 tot 17.00 uur) en gaat daarna o reislangs onder eer Aalsmeer een Hoofddorp. Het werd allemaal mogelijk gemaakt door Rotaryclub RANA in Amstelveen, die onder meer gesteund werd door de Rotary Foundation.

Zorg

Volgens Van Ballegooijen is het denken over dementie veranderd. Hij had daarover ook persoonlijke herinneringen aan zijn oma en betoogde dat intrede van ziekte niet het einde van het leven betekent. De expositie bewijst dat men ook volgens hem prachtige beelden. Hij constateerde dat jonge dementen anderen behoeften hebben dan oudere. En de zorg past daar steeds beter in.

Doris Lamers van RANA vertelde dat de cursus in de dagbestedingen in Aalsmeer, Hoofddorp en Amstelveen voor herhaling vatbaar is. De noodzakelijke apparatuur werd door de Rotaryclub aangeschaft en wordt dan ook beschikbaar gesteld. Projectleider namens Rotery is Albertien Hamminga, die vertelde dat door corona de cursus nogal wat vertraging opliep. “Wij zijn vorig jaar maart begonnen, maar moesten na twee keer al weer stoppen. Het leek er op dat het er nooit meer van zou komen, maar dit jaar werd toch de cursus opnieuw gestart.”

Masker

De cursisten portretteerden elkaar of een der begeleiders. Dat leidde tot prachtige foto’s. “De portretten geven aan dat achter het masker mensen zitten. De gelaatsuitdrukkingen worden anders”, zei Hamminga. Dat heeft te maken met emotie en identiteit. Zij vertelde dat door dementie veel verandert in werkkring (die men doorgaans kwijt raakt) en relaties. Op de foto’s ziet men overigens niet wat men denkt als men over ‘jonge’ dementerenden spreekt, maar Lamers vertelde dat dat door de zieke men veelal ouder wordt. Fotograaf Ruud Janssen leidde de cursus onder meer dat de essentie van fotografie lichtval is. Daarnaast is er een technisch aspect. Men moet weten waar de knopjes voor zijn. “Maar je hebt er maar een paar nodig om goede beelden te krijgen. Licht is het belangrijkste”, zei hij. “Het gaat vooral om de compositie.” Dat die onder zijn leiding is gelukt bewijst de expositie ook. Janssen: “Je moet ook van tevoren afspraken maken. Een foto is het resultaat van de afspraken die gemaakt zijn tussen de fotograaf en de gefotografeerde.” Directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland sprak over een ‘mooi project’, zoals ook dat van dementerenden die samen een restaurant runnen. “Het gaat ons om de kwaliteit van leven met dementie.”

De Luwte

Villa Randwijck is overigens gesloten tussen Kerst en Oud en Nieuw. De foto’s werden gemaakt door bezoekers van de dagbesteding in zorgcentrum De Luwte, waar een vierde cursuslige portretfotografie gegeven werd door fotograaf Ruud Janssen. Dergelijke cursussen zij ook gegeven in Zorgcentra te Aalsmeer en Hoofddorp. De projectgroep JMD is een samenwerkingsverband van Alzheimer Nederland, ketenzorg dementie Amstelland, VUmc Alzheimer Centrum en diverse zorginstellingen in de regio, waaronder die met dagbestedingen JMD.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.