De partij van Tweede Kamerlid Wybren van Haga wil met een Amstelveense afdeling meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Kandidaten voor het raadslidmaatschap worden overigens nog gezocht. De plaatselijke afdeling van Belang van Nederland (BVNL) is opgericht, meldt voorzitter Bharat Kolk. Als die met een fractie tot de gemeenteraad doordringt, krijgt de rechterflank van de raad en een partij bij.

Kolk zegt een klassiek liberaal geluid te willen laten horen. Behalve Kolk zitten Yaron van Konigsveld (penningmeester) en Marcel Slabbers (secretaris) on het bestuur. De toekomstige fractie heeft kennelijk nog geen lijsttrekker, maar wel een lijstduwer. Die laatste is de in Amstelveen wonende Hans van Tellingen, eigenaar van bureau Strabo in Amsterdam, dat zich bezighoudt met onderzoek van en advies aan winkelcentra.

Haga-liefhebber

Van Tellingen, die eerder werkzaam was in de vastgoedmarkt, is landelijk bestuurslid van de door Haga gestichte partij. Wybren Van Haga werd eerder uit de VVD-fractie gegooid, is vastgoedondernemer, sloot zich aan bij Forum voor Democratie van Thierry Baudet en trok zich daarvan terug wegens naar zijn mening de antisemitische koers van die partij. Hij is enthousiast over de start in Amstelveen.

Landelijk voert hij strijd tegen de coronamaatregelen van de regering. “Onze petitie ‘stop coronadiscriminatie’ werd 300.000 keer ondertekend”, zegt hij. Haga noemt Hans van Tellingen, die ook spreker en auteur is, een bekende Amstelvener.

VVD-lijsttrekker en zittend wethouder Herbert Raat heeft kennelijk geen vrees voor de nieuwe partij die aan de rechterflank van de gemeenteraad zou worden toegevoegd. Een verkiezingsprogramma van BVNL is overigens nog niet bekend.

Café dicht

Overigens sloot burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft per direct Café Del Mondo op de Nieuwmarkt voor de de duur van een week na een ‘vrijdagmiddagborrel’ van Wybren van Haga. Volgens De Telegraaf was de BVNL-parlementariër daar voor opname van een filmpje over de impact van de avondlockdown. Zijn partij is tegen alle coronamaatregelen van  de regering.

Van Haga praatte in het café en op het terras met een groep over zijn standpunt en vergat kennelijk dat de lock down om 17.00 uur inging. De eigenaar van Café Del Mondo is familie van hem en had verteld door de lock down in grote problemen te komen. Door de vergadering op het terras wilde hij zijn beperkte omzet enigszins vermeerderen. Ook hij vergat blijkbaar door de vrijdagmiddag-borrel de sluitingstijd. Maar hij schrok toen de politie langskwam en onmiddellijke sluiting eiste. Er waren ongeveer vijftig klanten in het café. Volgens De Telegraaf volgde de sanctie op ‘verschillende overtredingen’ eerder. Die wordt door Haga ‘walgelijk en verwerpelijk’ genoemd.  “Wij kijken uit naar de verkiezingen in maart, want dan kunnen we meepraten als in de gemeenteraad.”

Volgens het Kamerlid heeft de week sluiting weinig impact op de bedrijfsvoering van de kroeg, omdat die volgens hem ‘toch al nauwelijks open kon.’

Maar anderen zijn ervan overtuigd dat het overtreden van de 5-uur-dicht-regel een opzettelijke demonstratieve actie was, omdat ‘de borrel werd al twee dagen geleden op de crowdfundingsite Gofundme werd aangekondigd.’ De inzamelingsactie  heeft tot nu toe ruim 12.000 euro opgebracht.  

Op de foto (vlnr): penningmeester Yaron van Konigsveld, voorzitter Bharat Kolk, secretaris Marcel Slabbers, Nico Wuarbanaran en Wybren Van Haga.

5 COMMENTS

  1. Hoe dan ook logisch dat de VVD niet zit te wachten op een partij ter rechterkant van zichzelf. Iedereen die een bedreiging vormt voor de VVD is niet welkom, zie hoe de SP wordt behandeld.

    • Dag Johan je hebt je taaflouten gecorrigeerd en mijn reactie daarover ernstig ingekort (die reactie klopt niet meer met wat er nu staat dus je mag mijn eerdere reactie helemaal weghalen!) maar nu staat er iets heel anders. Waar haal je vandan dat Raat ‘kennelijk geen vrees heeft’ ? Heeft Raat je dat persoonijk verteld?

      VVD-lijsttrekker en zittend wethouder Herbert Raat heeft kennelijk geen vrees voor de nieuwe partij die aan de rechterflank van de gemeenteraad zou worden toegevoegd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.